Espacio publicitario

Després de veure com injustament el nostre territori no passa a la Fase 1, sense criteris objectius ni transparència per part del Govern d’Espanya, és més necessari que mai unificar totes les forces de la societat civil i institucions per a l’acord d’un pacte social valencià per a l’eixida de la crisi.

Des de Decidim vam llançar la proposta d’un Pacte Valencià com a resposta a la situació excepcionalitat que afecta social, políticament i econòmicament al poble valencià. Aquest pacte tenia i té com a objectiu el fet de servir-nos com a punt d’inflexió per a analitzar les fortaleses i les mancances del País Valencià amb l’objectiu de reconstruir i reestructurar el País cap a un model radicalment democràtic i socialment just que prioritze la felicitat de les persones i pose la vida dels 5 milions de valencians i valencianes al centre.

Des de Decidim, veiem com diferents agents polítics, econòmics i socials i especialment els representants del capital i les grans empreses, s’aferren a reproduir els vells esquemes que tant de mal han fet a la nostra societat, i preconitzen una reconstrucció del model anterior a la COVID19. Un model basat en la privatització, la precarietat, la pobresa i l’exclusió de sectors socials importantíssims de la nostra societat i en l’acumulació de riquesa en mans d’una minoria. Un model agressiu i depredador del medi ambient i de formes cada vegada més autoritàries i poc democràtiques, que van reduint els drets individuals i els col·lectius.

Si la negociació del pacte exclou directament o indirectament els sectors més nombrosos i alhora més afeblits de la nostra societat o no contempla la necessitat de capgirar el model que ens ha portat a aquesta situació de feblesa social, no ens serà útil. Per això des de Decidim reiterem la necessitat de sumar tots els nostres actius i esforços en la construcció col·lectiva d’aquest nou model de País i emplacem a treballar de forma coordinada en un Pacte Valencià. Un acord entre les institucions valencianes i tots els diferents agents que componen la societat valenciana per a consensuar un full de ruta a mitjà termini que marque l’agenda valenciana i perfile l’estratègia a seguir amb l’objectiu de garantir una vida digna i evitar que cap persona es quede enrere.

Hem de treballar en un canvi de model econòmic cap a un model al servei de la majoria. Un replantejament integral que garantisca drets socials i laborals i uns llocs de treball dignes per al poble valencià, protegisca el nostre medi ambient, prioritze sectors estratègics per a la vida i potencie la innovació, el desenvolupament i la modernització de la indústria per anar cap a un model que no siga dependent de sectors terciaris, com ara el turisme, especialment vulnerables a les crisis.

L’estat d’alarma ens ha demostrat com l’Estat no renuncia a recentralitzar les competències delegades al sistema autonòmic i utilitza el País Valencià com a moneda de canvi cada vegada que ho necessita. Cal que aquest Pacte Valencià blinde les competències amb les quals comptem actualment i guanye més autogovern com a espai de sobirania i democràcia, però també com a espai d’eficiència i millor gestió al territori, així com un finançament just per garantir la igualtat dels valencians i les valencianes envers altres comunitats autònomes. Un finançament necessari per a enfortir i consolidar el sistema públic valencià, fonamental per garantir una vida digna per al conjunt de la ciutadania.

Espacio Publicitario

Deja un comentario