Espacio publicitario

Sandra Obiol: “Hui la informació sobre les persones suposa diners i poder, per això haurien de ser les persones les que triaren què fer amb les seues dades”.

 

L’anunci de la instal·lació de 160 càmeres i de mecanismes per a mesurar la temperatura a l’espai públic d’Alcoi és per a Guanyar un fet totalment qüestionable, i que caldria que encetara un profund debat en la societat alcoiana sobre la utilitat de l’anomenada Smart City i l’ús que s’està fent de les dades per part del govern municipal. Com explica la seua portaveu, Sandra Obiol, “a estes hores tots sabem que hui les dades donen poder i diners. Ens agradaria saber qui està manejant aquestes dades i amb quins propòsits, però no nosaltres com a grup polític, noho ha de saber tota la ciutadania, perquè les dades les generen els veïns i veïnes d’Alcoi. A més a més s’hauria d’informar i demanar el seu consentiment. Només arribar a la corporació em vaig assabentar que hi havia un projecte on controlaven a les persones que entraven al Mercat de Sant Roc. Com era possible que jo, que vaig totes les setmanes, no ho sapiguera? Quan m’havien demanat permís? On estan les dades que resulten d’eixe control? No podem permetre aquestes pràctiques, si es que volem que qui ens governa respecte els nostres drets cívics”.

 

La plataforma municipalista anuncia que demanarà informació en la comissió informativa corresponent, també en el proper plenari. Però que els ciutadans i ciutadanes d’Alcoi han de fer valdre els seus drets. Igualment la plataforma està preocupada perquè s’assenyala que es prendrà la temperatura per accedir a determinats espais públics. Una qüestió per a la qual encara no hi ha un protocol clar sobre prendre temperatura per accedir a llocs i espais, i que fins i tot l’Agència Espanyola de Protecció de Dades ha alertat al voltant de l’assumpte. Per eixe motiu Guanyar manifesta la seua alarma sobre un anunci que no té cap  fonament normatiu, almenys no de moment, i que pot suposar un atac als drets a la pròpia imatge de les persones.

D’altra banda, la plataforma defensa que fer una ciutat intel·ligent pensada per a les persones i des de les persones consistiria en primer pensar quines necessitats té la població d‘Alcoi i mirar com la tecnologia pot donar resposta a aquestes necessitats, no aplicar tecnologia perquè sí. I, sobretot, no oblidar que els propietaris de les dades són els veïns i les veïnes d’Alcoi, no l’Ajuntament i molt menys el govern. Obiol clou: “Des que he arribat a l’Ajuntament estic asombrada amb la lleugeresa amb què el govern parla de Smart City i després no poden ni facilitar les dades que demana qualsevol grup de l’oposició amb un senzill excel. Potser això ens salve, que aquest anunci acabe sent un bluf més com la street lab del carrer Entença que ni els cossiols han salvat, o com el portal open data on no trobem molta més informació que els punts on pots carregar el cotxe elèctric”.

Espacio Publicitario

Deja un comentario