Espacio publicitario

El passat mes de novembre, es va rebre la bona noticia per part de l’Ajuntament de Llíria, de que s’aprovava el projecte presentat per l’Ong Sàhara Lliure Paterna, per a desenvolupar-se en els campaments de població refugiada sahrauí.

El projecte, que ja se està executant, porta per títol “ Cistelles pel Sàhara: Sostenibilitat famílies refugiades Sahrauís en risc d’exclusió i atenció daira Tiniguir” i el cost subvencionat pel consistori, ha sigut de 10.000 euros. El programa consisteix en repartir cistelles d’aliments frescs i variats, material d’higiene i material de neteja, a les famílies de les diverses wilayes: Bojador, Aaiun, Auserd, Smara i Dajla. Al voltant de 150 famílies seran les beneficiades per a completar la iniciativa de l’ong. Les famílies son diverses, com víctimes de mines antipersona, famílies amb nombrosos fills, dones separades o viudes, famílies amb membres amb diversitat funcional… en definitiva, persones refugiades que necessiten cures especials en el desert.

L’Ajuntament de Llíria, amb la regidora Vallivana Murgui, va signar un agermanament a l’any 2018 i es va realitzar un projecte relacionat amb el Basket, amb gran acceptació. Un nodrit equip del consistori va visitar els campaments i la daira agermanada. Per això, el projecte actual, contempla una part especial de beneficiar a famílies d’aquesta daira, sense oblidar a la resta de famílies dels campaments. Tiniguir es troba en el cor de la wilaya de Dajla, la mes allunyada dels 5 campaments que malviuen a la hamada argelina des de 1975. La vida per a la societat sahrauí s’ha convertit en una supervivència, mes encara des de que va a començar la guerra amb el Marroc, novament, a l’any 2020. El actual regidor de cooperació de l’Ajuntament de Lliria, Vicent Lis, ha mostrat un gran interès amb aquest projecte i s’ha mostrat preocupat per la situació que viu la població sahrauí refugiada quasi 50 anys, sense una solució pròxima.

Sàhara Lliure Paterna, fundada en 2003, porta treballant pel poble sahrauí quasi 20 anys. Des de aquell moment ha realitzat nombrosos projectes destacant Vacances en Pau, que porta des de 2020 cancel·lat degut a la pandèmia. Però a pesar de la covid, que ha modificat els temps, els voluntaris, no han parat el treball i han seguit amb els projectes en el terreny en matèria alimentaria i per suposat la Caravana Humanitària al Sàhara, que ja està iniciada. Enguany, s’arrepleguen diners per a la compra d’aliments com llegums, oli d’oliva, tonyina, sucre i aliments sense gluten. Per a mes informació en aquesta gran replegada, podeu telefonar al telèfon de l’ong 620 65 79 13 o enviar un mail a sahara_lliure_paterna@hotmail.com.

No podem oblidar el context polític i cal dir, que el Sàhara Occidental va ser colònia espanyola abans de la mort de Franco. Però, la població sahrauí, va fugir a l’any 75 per la invasió marroquina en la marxa verda. Amb el dictador moribund i amb les ganes del Marroc pel fer-se amb el territori, es va signar la venda del Sàhara, encara que siguen papers mullats. Els sahrauís, fugiren escapant dels bombardeigs i buscant un lloc on esperar a que tot passara, per a poder tornar a la seua casa. Trobarem la hamada argelina, i d’açò ja han passat 46 anys sense que haja arribat la llibertat del poble sahrauí. Un procés de descolonització que no es va fer com toca i hui per hui Espanya continua sent la potència administradora del Sàhara Occidental, encara que estiga ocupat pel Marroc. Tots els governs espanyols, han fet cas omís a la situació i han contribuït en la mala situació nutricional i sanitària que sofreix la població als campaments.

D’altra banda, els sahrauís que estan al Sàhara ocupat il·legalment pel Marroc, lluiten a diari per defendre un Sàhara Lliure, encara que son torturats pel règim autoritari.

Des d’ací, esperem que prompte torne la llibertat del Sàhara Occidental i que s’acabe el refugi i puguen tornar a la seua casa.

Loles Ripoll i Bonifaci
Presidenta de Ong Sàhara Lliure Paterna.

Espacio Publicitario

Deja un comentario