Espacio publicitario

Des de la Plataforma del País Valencià per un tren públic, social i sostenible que vertebre el territori i refrede el planeta, representant a nombroses organitzacions en defensa del ferrocarril, del territori i del medi ambient, així com a organitzacions sindicals i polítiques, hem convocat una Concentració hui 7 de gener de 2022, al “Pati de Carruajes” de l’Estació del Nord de Valencia de 18:30 a 19:30 hores, a la que hem agitat mocadors al vent en senyal de protesta. A la concentració han asistit mes de 600 persones a mostrar el rebiug per la situació, i donar suport a un mitjà de transport sostenible com el tren.

El 8 de gener de 2022 farà un any que es va tancar la línia de tren entre Utiel i Conca. En principi, es va tancar a conseqüència de la tempesta Filomena i va seguir tancada en finalitzar aquesta i, a més, sense línia d’autobusos.

Aquesta línia feia més de trenta anys que no rebia cap mena d’inversió econòmica, i de fet, donat el mal estat d’aquesta, la circulació no podia superar els 60 km/h i inclús en alguns trams els 20 km/h, condicionant així el servei i obligant les usuàries a recórrer al vehicle particular.

Des dels col·lectius en defensa del ferrocarril es va denunciar aquesta situació donat que ja es preveia l’estratègia del MITMA i Adif per a tancar definitivament aquesta via fèrria.

La línia de la qual parlem és un exemple més que mostra el perill que corre el ferrocarril convencional des de fa dècades, especialment a causa del desviament d’inversions a l’AVE, model de transport que beneficia a menys del 4% de les usuàries, deixant així zones de l’interior incomunicades, com l’esmentada anteriorment.

Així mateix, amb aquesta concentració, volem denunciar de manera pública el mal servei de Rodalies de València, el qual tanca l’any 2021 amb menys de 9,5 milions d’usuàries, a diferència de fa dotze anys que comptava amb més de 24 milions. La situació és insostenible tant per la manca de personal i vehicles com pel desviament de les inversions i la pèssima gestió del servei.

A continuació exposem, novament els principals motius de la Concentració:

– Restabliment del servei ferroviari entre Utiel i Conca que va quedar interromput el 7 de gener de 2021, apostant per una rehabilitació exhaustiva, que permeta poder augmentar la qualitat del servei, així com la regularitat i la freqüència d’aquesta.

Així mateix, rebutgem el pla presentat pel Ministeri sobre el tancament definitiu de la línia i la seua reconversió en via verda, i la substitució del tren per un servei d’autobusos a la carta que resten possibilitats al servei a les comarques per les quals transcorre la línia fèrria, augmentant les diferències entre l’Espanya buidada i les grans ciutats.

– Restabliment del servei ferroviari anterior a la pandèmia de la COVID-19, amb la plantilla suficient per a garantir un servei de qualitat, reorganitzant els horaris i augmentant la freqüència dels trens.

– Apostar d’una manera decidida pel transport de Rodalies, i Mitja distància optimitzant la gestió dels recursos econòmics disponibles prioritzant les actuacions més properes a la ciutadania i respectuoses amb el medi ambient, amb la valoració de nous projectes com el tren de la costa.

– Potenciar les actuacions encaminades a fomentar la intermodalitat, la integració de la xarxa ferroviària en una xarxa metropolitana al servei de les persones, amb mobilitat reduïda i bicicletes.

– Posar en marxa un pla integral de substitució de vehicles, alguns d’ells amb més de 40 anys d’antiguitat, tenint en compte els paràmetres de confort i sostenibilitat, així com adaptar i adequar les estacions i les línies donant prioritat a l’electrificació de les de Xàtiva-Alcoi, València-Utiel-Conca i Sagunt-Terol-Saragossa.

– Reorganització de les capçaleres i finals de la línia, per tal de donar un servei més acord amb les necessitats de les usuàries, com la línia C3 perquè Camporrobles siga el final de la línia i puga complementar el servei de Mitja Distància amb 3 trens de Rodalies que, en aquest moment, únicament apleguen fins a Utiel.

– Exigim un impuls decidit pel transport de mercaderies per ferrocarril, que hi ha baixat els últims anys de quasi l’11% al 2,4% i respecte al qual s’han impulsat infraestructures faraòniques en detriment del ferrocarril convencional.

– A més, exigim una política coherent amb els valors que emanen de l’anyinternacional del ferrocarril, i que són interpretats de manera injusta pel Govern de l’estat espanyol, havent mostrat ja el nostre suport a totes les mobilitzacions convocades per la Coordinadora Estatal per un Ferrocarril públic, social i sostenible i per totes les organitzacions socials i mediambientals en la setmana de lluita d’octubre de 2021.

Plataforma del País Valencià per un tren públic, social i sostenible que vertebre el territori i refrede el planeta.

Espacio Publicitario

Deja un comentario