Espacio publicitario

El contracte acaba el pròxim abril i s’ha de treballar en el pròxim plec de condicions.

La plataforma ciutadana fa públiques una sèrie de propostes per a la gestió i manteniment del Teatre Calderón que pretenen millorar les condicions laborals del personal, el manteniment i els equipaments del teatre, l’accessibilitat o la comunicació i promoció de les representacions. El document de propostes s’ha presentat al govern a l’espera de la resposta al pròxim plenari.

Des de Guanyar Alcoi s’ha fet un seguiment de la gestió del Teatre Calderón com a espai de referència de les arts escèniques a Alcoi i s’ha elaborat un document que exposa algunes de les situacions actuals amb mancances de diferent tipus. En primer lloc, es planteja un canvi de model de gestió per passar de la gestió privada externalitzada a la gestió directa. S’entén que el canvi de model, ja fora amb gestió directa del personal o a través de l’empresa pública beneficiaria a les condicions de les treballadores i treballadors i es podria evitar que el personal se’n vaja a l’atur cada estiu i se’l torne a contractar en setembre com es fa ara. Però també s’augmentaria la transparència, el control i seguiment de la gestió i l’estalvi econòmic i que si esta qüestió no s’ha plantejat per a l’empresa pública de propera constitució «és o perquè no s’ha tingut intenció real de fer-ho o perquè han prioritzat treballar en altres qüestions i en açò s’ha fet poc» afirma el regidor Pablo González.

El Teatre Calderón, després de 15 anys, té moltes necessitats que no s’han resolt des de fa temps. Com planteja González «un punt on queden pendents actuacions és l’accessibilitat d’un teatre que no compta amb llicència d’obertura i manté, per exemple, una entrada principal que no és accessible per a persones amb mobilitat reduïda. Tampoc té tampoc sistemes d’escolta assistida per a persones amb dificultats d’audició o canviadors infantils als banys. Ja seria hora que s’actuara en eixe sentit per a facilitar l’assistència de tota la població». Però no només això, amb els anys, hi ha molts equipaments que necessiten renovació, reparacions o actualitzacions. S’hauria de renovar les teles de la càmera negra, la fusta de l’escenari o la lluminària escènica, que podria canviar-se a sistema de leds per a ser més eficient energèticament i aconseguir un estalvi. També són necessàries millores i renovacions al sistema de gravació, les taules de control d’il·luminació i so o la millora dels sistemes de seguretat del muntacàrregues. «Hi ha tot un seguit de necessitats que com més temps passe sense actuar serà pitjor. El govern s’hauria d’haver plantejat fa temps crear una partida anual per a la conservació i renovació d’equips i evitar despés grans despeses per no haver fet bé el manteniment durant anys».

Un altre aspecte que la plataforma municipalista considera millorable és la comunicació i promoció dels actes i demana que s’elabore un Pla de Públics, un programa de creació, formació i ampliació de públics que marque objectius per a consolidar i diversificar l’assistència als actes culturals. Com afirma González «l’Ajuntament recull moltes dades, com per exemple amb la compra d’entrades en línia per Ticketalcoi que podrien servir per a dissenyar una estratègia comunicativa que promoguera l’assistència de forma més eficient.»

Com que l’accés a la cultura no està igualment distribuït, ja siga per motius econòmics o per qüestions de responsabilitats de cura, Guanyar Alcoi planteja que tornen els descomptes que s’han deixat d’aplicar, que s’estudien altres i que s’implemente un servei d’activitats per a xiquetes i xiquets durant els espectacles, el que podria servir tant per a permetre que persones amb fills menuts acudiren als actes culturals com per a despertar interés en els infants que han de ser el públic de demà. «Creiem que gaudir de la cultura és un element bàsic per a la construcció d’una ciutadania formada i crítica i creiem que s’han de fer tots els esforços per a facilitar i promoure’n l’accés. Esperem que totes aquestes propostes que presentem es tinguen en compte per tal de millorar el Teatre Calderón perquè també millorarà la vida de les alcoianes i alcoians», conclou el regidor.Adjuntem el document complet, a continuació deixem el resum de les propostes: 

RESUM DE DEMANDES I PROPOSTES:


MODEL DE GESTIÓ I MILLORES LABORALS:

 • El canvi de model de gestió del Teatre Calderón passant a ser de gestió directa i amb la contractació dels actuals treballadors del servei.
  • Com a alternativa a la gestió directa: Estudi de la inclusió del servei de gestió del Teatre Calderón en l’empresa pública d’imminent creació i la inclusió del personal de servei del teatre a l’empresa pública.
 • Estudi i inclusió d’una sèrie de canvis de les condicions dins de l’àmbit laboral perquè aquestes siguen adoptades per la gestió directa, l’empresa pública o incloses al nou plec de gestió del teatre si es rebutgen les opcions anteriors:
  • Millorar les condicions salarials de les treballadores, principalment aquelles que treballen per hores (personal de taquilla i personal de sala).
  • Resoldre el buit que hi ha al contracte actual respecte dels dos mesos d’estiu, quan el teatre està tancat al públic (juliol i agost).
  • Assegurar la subrogació de les treballadores i treballadors del teatre en cada nova contractació.

SEGUIMENT DE LA GESTIÓ:

 • La creació d’una comissió de coordinació o de seguiment i l’elaboració d’actes que permeten fer una avaluació externa de la gestió.

MILLORES DEL TEATRE:

 • Creació i consolidació d’una partida pressupostària anual per al manteniment del teatre i la renovació d’equips. Algunes de les necessitats actuals són:
  • Renovació de part de la càmera negra.
  • Reparació integral de la fusta de l’escenari per tornar-la al seu estat òptim..
  • Renovació de la lluminària de l’escenari a sistema led per tal de millorar l’eficiència energètica.
  • Instal·lació d’una càmera per a la gravació d’escena en alta qualitat.
  • Adquisició d’una nova taula d’il·luminació de característiques i prestacions adequades a la sala.
  • Adquisició d’una nova taula de so digital de característiques i prestacions adequades a la sala.
  • Adquisició d’un ordinador portàtil per a la cabina de control.
  • Millora dels sistemes de seguretat del muntacàrregues.
 • Inclusió de les demandes i necessitats reals com a millores puntuables a la licitació.

ACCESSIBILITAT:

 • Millorar l’accessibilitat del teatre:
  • Modificació de l’entrada principal del Teatre Calderón per la plaça d’Espanya i habilitació d’una rampa de pendent moderat des de la mateixa entrada i fins al hall d’entrada a la sala per tal de fer les instal·lacions tant accessibles com siga possible i per a aconseguir, entre altres coses, la llicència d’obertura de l’edifici.
  • Instal·lació de baranes a les escales d’accés a l’amfiteatre, a la banda esquerra i dreta.
  • Implantació d’un sistema de bucles d’inducció per tal de millorar l’escolta de persones amb dificultats auditives.
  • Dotar tots els banys del teatre d’un espai amb canviadors infantils.

COMUNICACIÓ I PROMOCIÓ:

 • Comptar amb un servei de comunicació i promoció eficient i real. Per a tal fi es proposa l’elaboració d’un Pla de Públics, un programa de creació, formació i ampliació de públics. Entenem com a interessants les següents propostes:
  • Elaboració i impressió de fullets de mà amb la programació completa del trimestre i distribució per diferents punts locals i dels pobles del voltant.
  • Impressió de cartelleres individuals dels diferents actes que es realitzen al teatre per poder col·locar-los a les cartelleres del teatre (externes i internes) com es feia fins fa unes setmanes.
  • Contractació d’anuncis radiofònics.
  • Tornar a crear la figura laboral de l’encarregat de la comunicació al Teatre Calderón.
 • Recuperar els descomptes per a estudiants i Club de l’Espectador.
 • Fer abonaments que ajuden a millorar la fidelitat del públic.
 • Implementar un servei de custòdia/ludoteca per a xiquetes i xiquets en els principals espectacles que es programen.
Espacio Publicitario

Deja un comentario