Espacio publicitario

10 MARÇ 2022. COCENTAINA.
Acte: Presentació i projecció dins dels actes del DIA INTERNACIONAL DE LA DONA 8 DE MARÇ 2022
Organitza: Pel Col·lectiu 8 de maç/ Ajuntament de Cocentaina/ Universitat d’Alacant/ Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina. Lloc: Centre Social Real Blanc. Hora: 19,00. Presentació dels directors. Entrada gratuïta.

Per part de Fòrum dirà unes paraules de les dones rapades a Cocentaina, la nostra companya Emma Rodríguez.

En qualsevol esdeveniment social, per insignificant que siga, la dona va a la perruqueria per pentinar-se i afavorir la imatge. Per això mateix, no hi ha res que més a vergonye i humilie a una dona que tallar-li els cabells contra la seua voluntat. Per afegir més roïndat a l’acte, els que rapaven les dones eren barbers considerats “rojos”, que els ho feien fer com un càstig per les seues idees republicanes. Les dones rapades que vaig conéixer em deien que els barbers o feien amb llàgrimes als ulls i demanant-los perdó.

A Cocentaina van haver algunes de les dones que patires està repressió, per ser Republicanes o per ser dona de Republicans, foren rapades al zero les que, sabem de 10 d’elles, però segur que serien algunes mes.

«SACAR A LA LUZ»
La memòria de les rapades
La pel·lícula parteix d’un projecte creat juntament amb Maria Dolores Martin-Consuegra Martin-Fontecha amb la intenció de rescatar de l’oblit les causes i les conseqüències que les víctimes hagen estat ocultes sota la catifa de la història. Perquè allà va quedar la memòria de les nostres antecessores obligades a desfilar rapades i sota els efectes de l’oli de ricí. Ho van fer en molts casos després de ser violades, perquè la finalitat no era altra que la d’humiliar els vençuts
utilitzant per això el cos de les dones. Tot i això, el que van callar les víctimes per por
i per vergonya, ha estat transmés a les generacions posteriors en forma de símptomes i patrons relacionals vinculats amb la culpa, la desconfiança i la inseguretat.

Espacio Publicitario

Deja un comentario