“La pell en la terra”, “Damnatio Memoriae”, “La butaca de la puta”, “Persona [no] humana” i “Quieto Billy”, premiats en el VIII Festival Cinema Ciutadà Compromés
Els documentals sobre memòria democràtica “Las cartas perdidas”, “Afusellats” i “La presó de les dones” han rebut mencions especials del Jurat
La huitena edició del Festival Cinema Ciutadà Compromés 2022, que s’ha celebrat del 10 al 19 d’octubre en diferents sales de tot el País Valencià, ha posat anit punt final amb una gala de cloenda celebrada en el Centre Cultural La Beneficència de València amb el lliurament dels premis de totes les categories. Els audiovisuals “La pell en la terra”, “Damnatio Memoriae”, “La butaca de la puta”, “Persona [no] humana” i “Quieto Billy”, han sigut guardonats en les categories de “Millor documental”, “Millor audiovisual en valencià”, “Millor ficció”, “Noves realitats socials” i el “Premi especial del públic”, respectivament. En la gala, presentada per la periodista Amàlia Garrigós, han entregat les distincions representants de les entitats i institucions que han col·laborat i patrocinat el festival. “La pell en la terra”, de Guille Porcar i Raul Lorite, ha estat distingit com a “Millor documental” per “mostrar la noblesa i la duresa de la vida al camp dels llauradors valencians, per una posada en escena rigorosa i molt cinematogràfica i pels valors ètics, històrics i socials que transmet el documental amb tanta senzillesa i bellesa”. L’ha entregat Anna Oliver, presidenta d’Acció Cultural del País Valencià. El premi al “Millor audiovisual en valencià” ha estat per a “Damnatio Memoriae”, dirigit per Sergi Pitarch. “Pel valor artístic i per aportar una serena reflexió sobre els llocs de la memòria democràtica i l’espai públic que és necessari coneguen les actuals generacions. Per fer servir un valencià impecable en el guió i en la locució narrant un capítol de la història d’Alacant desconegut per la majoria”. Ha atorgat el premi Manuel Carceller en nom de Plataforma per la Llengua País Valencià. En la categoria de “Noves realitats socials”, el guardó ha estat per a “Persona [no] humana”, d’Àlex Cuéllar i Rafa G. Sánchez, de Dacsa Produccions, un relat brillant sobre els animals en captivitat i com els éssers humans tenim la responsabilitat de vetllar pels seus drets. “Pel seu muntatge cinematogràfic molt ben elaborat. Per la varietat i importància de les entrevistes que han aconseguit”.
Adrián Caballero, responsable d’Acció Social i Sostenibilitat de Caixa Popular, ha entregat el premi. El secretari autonòmic de Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Ximo López, ha entregat el premi a la “Millor ficció”, que ha estat per a “La butaca de la puta”, de Mar Navarro i Carol Gil. “Per la qualitat de les interpretacions i per narrar, de manera molt realista, la crueltat de la prostitució i l’Alzheimer”, ha justificat el jurat. El “Premi especial del públic”, que ha votat el públic durant els deu dies de festival en les successives projeccions que s’han celebrat per tot el país, se l’ha endut el curtmetratge “Quieto Billy”, d’Iván Fernández de Córdoba. Ana García, membre del Jurat, n’ha fet entrega. El Jurat del Festival Cinema Ciutadà Compromés ha considerat atorgar tres “Mencions especials”. La primera, per a “Afusellats”, de “Al cuadrado Films”, per “la sensibilitat amb la qual dona veu a les víctimes del franquisme”.
La següent menció ha estat per a “La presó de les dones”, de Matilde Alcaraz i Santi Hernández, per ser un documental que “rescata la memòria de les preses valencianes durant la dictadura franquista i per haver aconseguit bastir un diàleg entre memòria i història”. Aquestes dos primeres mencions les han donades Mara Albors i Mónica Espílez, de l’Ajuntament de València. La tercera menció ha estat per a “Las cartas perdidas”, dirigit per Amparo Climent i produït per Tarannà Films, de Giovanna Ribes, per ser “un homenatge a les dones que patiren durant el franquisme amb una doble repressió: per ser dones i republicanes”. Aquesta última menció l’ha entregada Alfredo Soler, membre del Jurat Jove del FCCC 2022.
Joan Lloret, president d’ACICOM, ha reivindicat en el seu discurs la necessitat que es faça més producció autòctona i en la nostra llengua, per tal de potenciar el teixit audiovisual valencià i l’ús del valencià en el cinema. Lloret, a més, ha agraït a totes les institucions la seua col·laboració en el Festival Cinema Ciutadà Compromés que compta ja amb huit edicions. Carla Soriano, que s’ha estrenat enguany com a directora del FCCC, ha destacat que aquesta mostra de cinema serveix per a “sacsejar consciències i contribuir a generar en la societat un pensament crític envers la realitat”. L’acte ha conclòs amb un càtering al pati de La Beneficència i l’acompanyament musical del Duo Souleando.
[…] Accede a la noticia completa y original en el medio que fue publicado aquí: Leer más […]