Espacio publicitario

El Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina prepara les “II JORNADES DE MEMÒRIA DEMOCRÀTICA A L’ALCOIÀ I EL COMTAT“ del 26 de setembre al 6 d’octubre.

Les II Jornades de Memòria Democràtica de l’Alcoià i el Comtat estaran dedicades a l’exili interior i exterior durant la Guerra Civil (1936-1939) i la Dictadura de Franco (1939-1975) i els diferents actes es repartiran en 5 dies entre Cocentaina, Muro i Alcoi. L’objectiu d’aquesta iniciativa és reflexionar i donar llum sobre un dels períodes més foscos de la història espanyola. A més a més, contribuiran a mantenir viva la memòria dels que van patir i lluitar per les llibertats i la democràcia i reflexionaran sobre el seu llegat i la seua vigència en lasocietat actual. Les diverses conferències, documentals i exposicions abordaran, entre altres temes, la Desbandà de Màlaga a Almeria, la depuració i l’exili interior de les mestres, l’exili en finalitzar la guerra tant pels Pirineus com pels ports com el d’Alacant, les condicions de vida als camps de refugiats o concentració, però també la solidaritat.

COCENTAINA: Dimarts 26 de setembre. 19 hores. Centre Cultural el Teular.

L’acte d’inauguració serà presentat per Marta Jordà, estudiat de Filologia Catalana a la Universitat de València (UV) i podrem gaudir de la conferència de Rosa Pérez Garijo, exconsellera de Qualitat Democràtica, així com de la presència d’Àlex Barber, president del Fòrum de Memòria Històrica, i la intervenció de José Tàrrega Cervera, Director General de Transparència i Participació; a més dels alcaldes de Muro, Alcoi i Cocentaina. A més a més, també s’inaugurarà l’exposició “La Desbandà, la carretera de la mort de Màlaga a Almeria».

En acabar, hi haurà un vi d’honor per als assistents.

COCENTAINA: Dimecres 27 de setembre. 19 hores. Centre Cultural el Teular.

Maite Pérez serà l’encarregada de presentar “La Desbandà de Xàbia”, que anirà seguida pel documental “La Desbandà” i la conferència a càrrec de Rafa Morales, president de l’Associació Soci cultural La Desbandà. Per acabar, amb “La huella de la Desbandada”

MURO: Dissabte 30 de setembre. 19 hores. Centre de Cultura i Sala Pintor Jover.

Pedro Corredor, arqueòleg i historiador, serà l’encarregat de presentar l’acte en què s’inaugurarà l’exposició dedicada a la depuració de 40 mestres republicanes. Tot seguit, hi haurà una conferència de la mà de Cristina Escrivà, presidenta de l’Institut Obrer; així com un documental a les 20:30 dedicat a “La presó de les dones. La repressió franquista”, que posarà veu a la memòria de les preses valencianes de Franco.

COCENTAINA: Dimecres 4 d’octubre, al Centre Cultural el Teular.

Irene Barrachina, regidora de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Cocentaina, presentarà l’acte en què assistirem a la projecció del documental “Espanya, Memòria i Transmissió”, dirigida per Emile Navarro (cosí d’Andrés Navarro Ventéo) el 2010, on escoltarem testimonis que defensen la necessitat de transmetre i difondre la memòria històrica i democràtica a les generacions futures i l’accés a la Veritat, Justícia i Reparació per curar les ferides del passat. Tot seguit, a les 20 hores, assistirem a la conferència “La lluita per la memòria avui. Deportació, Cultura de Pau i Drets Humans” a càrrec d’Enric Garriga, president de l’Amical de Buchenwald i representant espanyol al Comité Internacional de Buchenwald.

ALCOI: Divendres 6 d’octubre. 19 hores. Espai Àgora.

La clausura de les Jornades serà presentada per Paco Agulló. En primer lloc, es projectarà el documental “L’últim tren a Bouarfa” de Rosa Brines i amb producció de CAMDE-PV. En ella, descobrirem el viatge d’una família de Banyeres de Mariola que, el 2013, es va traslladar al desert del Marroc per exhumar les restes del seu avi, mort el 1940, i repatriar-lo.

Es tracta de Vicente Mataix Ferre, passatger 416 del Stanbrook, qui es va exiliar al nord d’Àfrica i, com molts dels 12.000 republicans exiliats, va haver de treballar en règim de semiesclavitud en la construcció del Transsaharià.

A les 19:45 José L. Morro Casàs, escriptor de Sogorb, ens presentarà la conferència “Els
silencis de l’exili espanyol del 1939” i, finalment, a les 21 hores, Francesc Jover, vicepresident

“Som la memòria que tenim i la responsabilitat que assumim, sense memòria no existim.”

FÒRUM PER LA MEMÒRIA HISTÒRICA I DEMOCRÀTICA A COCENTAINA memoriahistoricacocentaina@gmail.com
de la FMHDC-AC; i Àngel González, president del CAMDE-PV, posaran el punt final a unes jornades molt intenses i, a la vegada, molt necessàries.

Els enllaços del Fòrum:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063524680380
https://sites.google.com/view/frummhidcocentaina/p%C3%A0gina-principal

Espacio Publicitario

Deja un comentario