Espacio publicitario

La projecció de l’obra audiovisual va estar acompanyada d’una conferència a càrrec de l’escriptor José Luis Morro

  • La cloenda es va realitzar el passat 6 d’octubre a l’Espai Àgora d’Alcoi

Alcoi, 7 d’octubre de 2023

Les II Jornades de Memòria Democràtica de l’Alcoià i el Comtat conclouen amb èxit a Alcoi. L’Espai Àgora va acollir el divendres 6 d’octubre el quint i últim acte d’aquesta iniciativa que organitza el Fòrum de la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina i que ha permés visibilitzar distintes facetes d’un passat recent i silenciat al llarg de la dictadura franquista.

En aquesta última sessió, presentada per Paco Agulló, els assistents van poder visionar el documental L’últim tren a Bouarfa, un treball dirigit per Rosa Brines que mostra la història d’una família de Banyeres de Mariola durant el seu viatge al Marroc per tal d’exhumar les restes del seu avi, Vicente Mataix Ferre, el qual va estar exiliat al nord del Marroc i va morir l’any 1940.

Un dels nets que va realitzar aquest procés, Josep Vañó, va explicar que la recuperació del seu avi és “la lluita d’una família contra l’oblit”, per aquest motiu “estàvem disposats a lluitar per les polítiques de desmemòria, que porten implícitament les polítiques de la por”.

Durant l’esdeveniment, la regidora de Cultura, Elisa Guillem, va assegurar que “és un tema amb el qual estem bastant sensibilitats i estem orgullosos de poder començar, per fi, a col•laborar des d’aquest Ajuntament”.

Seguidament, una conferència a càrrec de l’escriptor José Luis Morro, amb un gran coneixement sobre l’exili, i vora tres dècades d’investigació, és autor d’obres com Los silencios del exilio. Morro va oferir als assistents una visió global del que va suposar l’exili espanyol, el qual va recórrer diversos continents per tal d’arribar a Amèrica on es quedarien en diferents països i d’on Mèxic és el més ressenyable, donat que “és el país que ofereix més garanties”. Així mateix, va remarcar que “l’exili espanyol comença des del mateix dia del colp d’estat”, i no en finalitzar el conflicte bèl•lic, com se sol pensar.

Finalment, la cloenda d’aquestes II Jornades va estar a càrrec del president del Fòrum de la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina, Àlex Barber, i del president del Camde-PV, Ángel González. Per la seua part, Barber va ressaltar que “igual que moltes persones van ser expulsades de la seua casa i del seu país, també va haver-hi milers de persones expulsades de la nostra història, del record. Aquestes Jornades, una de les missions que han tingut ha sigut acabar amb eixe exili, tornar de manera simbòlica a eixes persones que encara estan oblidadíssimes, que són absolutament desconegudes, i durant molt de temps ni es parlava d’elles ni es volia parlar d’elles”.

En el cas d’Ángel González, va afirmar que “el Fòrum és una organització jove en el temps, però té molta força i està jugant un paper molt important en la dignificació”.

Per altra banda, cal destacar que l’activitat de l’associació memorialista continua amb altres programacions, com ara la conferència que tindrà lloc a l’Alqueria d’Asnar el 14 d’octubre amb el tema ‘El moviment obrer a l’Alcoià i el Comtat’.

Espacio Publicitario

Deja un comentario