Espacio publicitario

Amb motiu de la Reunió de ministres de Comerç de la UE (València, 19 i 20 d’octubre de 2023)

Estimats senyors Valdis Dombrovskis, Vicepresident Executiu de la Comissió Europea i Héctor Gómez Hernández, ministre d’Indústria, Comerç i Turisme del Govern espanyol.

Aprofitant l’oportunitat de la seua presència a València amb motiu de la reunió informal ministerial de Comerç, que tindrà lloc el 19 i 20 d’octubre, a les persones que formem part de nombroses organitzacions de la societat civil preocupades pels drets humans i el medi ambient, ens agradaria compartir amb vostés algunes de les nostres preocupacions relatives a les polítiques comercials de la Unió Europea.

Actualment, la Comissió Europea, en nom dels 27 Estats membres de la UE, està duent a terme negociacions comercials amb el Mercosur (el Brasil, l’Argentina, l’Uruguai i Paraguai), Mèxic i Xile, però també amb Nova Zelanda,
Austràlia, l’Índia, Indonèsia i Tailàndia en altres regions del món.

Això significa que, malgrat els impactes de la pandèmia del coronavirus, l’emergència climàtica o la crisi energètica, la UE continua apostant per un creixement econòmic infinit que, a més de ser impossible en un planeta amb límits evidents, causa desigualtats socials, el col·lapse dels ecosistemes i un catastròfic canvi climàtic.

Els últims anys han posat de manifest les fragilitats econòmiques, socials i sanitàries de la globalització econòmica i les seues conseqüències nefastes per a la gent corrent. Què ha sigut de les promeses d’autonomia estratègica i relocalització d’unes certes activitats crítiques fetes durant el confinament de la COVID-19? Es van quedar en res. Per contra, la Comissió Europea s’afanya a negociar, ultimar i ratificar el nombre més gran possible d’acords de liberalització del comerç i les inversions, amb el ferm suport de nombrosos grups de pressió del poder econòmic i financer, posant en perill qualsevol noció d’autonomia, relocalització o política industrial sostenible.

Les organitzacions de la societat civil han demostrat que és possible una via alternativa: acabar amb aquests acords obsolets i basar les relacions polítiques, comercials i geopolítiques en nous principis, com la solidaritat, la igualtat, la
cooperació, la sostenibilitat i la democràcia, per a garantir una bona vida per a totes les persones en lloc d’assegurar els beneficis d’uns pocs.

No obstant això, acords comercials com els citats anteriorment amb alguns països d’Amèrica Llatina i el Carib, perpetuen el paper d’aquests com a proveïdors de matèries primeres a la UE, al mateix temps que fomenten la desforestació, les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, els conflictes per la terra i les violacions dels drets humans.

Potser la UE no té una altra cosa millor per a proposar per al nostre futur que concloure a tot córrer acords l’objectiu principal dels quals és importar cada vegada més soja, minerals, combustibles fòssils, carn de boví i canya de sucre i exportar cotxes de combustió i pesticides?

Ni el Parlament Europeu ni els parlaments nacionals, i molt menys l’opinió pública, han tingut accés als documents oficials d’aquestes negociacions, seguint la tònica general del funcionament de la Comissió Europea respecte a les polítiques comercials de la UE.

Així doncs, des d’ací els instem a:
• Demanar a la Comissió Europea que actue amb la màxima transparència publicant tots els documents que es negocien.
• Consultar la política comercial amb els parlaments nacionals, autonòmics i la societat civil organitzada.
• Donar suport a la nostra demanda de detindre la finalització dels acords de comerç i inversió UE- Mercosur, UE-Mèxic i UE-Xile.
• Comprometre’s a reorientar la política comercial europea sobre la base de nous principis de solidaritat, igualtat, cooperació, sostenibilitat i democràcia per a garantir una bona vida per a tots i totes.
• Rebutjar el projecte de la Comissió Europea de dividir els tractats de comerç i inversió en dues parts, la política i la comercial, que pretén eliminar el dret al veto dels Estats membres de la UE i impedir la seua ratificació per part dels parlaments nacionals i el Parlament Europeu.
• Rebutjar que aquests tractats s’apliquen de manera provisional abans de ser debatuts i votats en tots els parlaments nacionals.

Signants:

 • Acció Ecologista-Agró
 • Aliança per l’Emergència Climàtica València
 • ATTAC País Valencià
 • Ca Revolta
 • Decidim, Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià
 • Ecologistas en Acción
 • Ecologistes en Acció València
 • Extinction Rebellion València
 • Intersindical Solidària
 • La Ribera en Bici
 • Perifèries del món
 • Per l’Horta
 • Plataforma del País Valenciá per un tren Públic, Social i Sostenible que vertebre el territori i refrede el planeta
 • València Saludable
 • Xarxa de Consum Solidari al País Valencià
Espacio Publicitario

Deja un comentario