Espacio publicitario

Dani Méndez, membre de Guanyar Alcoi

Entre els anys 2014 i 2017 vaig tindre la sort de treballar com a coordinador en l’Aliança Shire, primera aliança públic-privada d’Acció Humanitària d’Espanya, amb grans resultats en el seu projecte pilot a Etiòpia. Els actors públics en esta Aliança van ser el Centre d’Innovació en Tecnologia per al Desenvolupament Humà de la Universitat Politècnica de Madrid (itdUPM), l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), i a més, vam comptar amb la col·laboració i participació activa de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR).

El 27 de febrer s’ha celebrat el Dia Mundial de les ONGs i es commemora l’extraordinària labor, ja siga altruista o no, de les persones que formen part d’estes organitzacions socials, visibilitzant la seua importància i impacte en la societat. Aquesta efemèride va ser reconeguda oficialment el 17 d’abril de 2010, en el marc de l’IX Fòrum d’ONG de la Mar Bàltica.

Una ONG és una Organització No Governamental sense fins de lucre, orientada a contribuir amb el desenvolupament de la humanitat, oferir ajuda humanitària, donar suport als drets humans dels ciutadans i la llibertat d’expressió com a dret fonamental, donar suport a causes ambientals, entre altres labors. En altres països es denominen ONL (Organització Sense Ànim de Lucre). Estan conformades per ciutadans comuns que exercixen labors de voluntariat, compartint una visió i missió comuna: brindar suport humanitari. Este tipus d’organitzacions disposen de diverses fonts de finançament: Governs i Nacions, altres Organitzacions no Governamentals, associacions i fundacions sense fins de lucre, empreses privades, ciutadans…

La motivació darrere del desplaçament i la crisi de refugiats a tot el món hui dia és multifacètica i complexa. Alguns dels factors clau que contribueixen a aquesta situació inclouen:

Conflictes armats: Les guerres i els conflictes armats són una de les principals causes de desplaçament forçat. En àrees com la Franja de Gaza, Ucraïna, Síria, Iemen, Sudan del Sud i l’Afganistan, els conflictes prolongats obliguen les persones a abandonar les seues llars a la recerca de seguretat.

Persecució política: La persecució basada en l’afiliació política, la religió, l’ètnia o altres característiques continua sent una realitat en molts països. Les persones que enfronten persecució sovint es veuen obligades a fugir dels seus països d’origen per a salvar les seues vides.

Violència i crim organitzat: En algunes regions, la violència relacionada amb el crim organitzat, com el narcotràfic i el tràfic de persones, obliga les persones a fugir a la recerca de seguretat.

Canvi climàtic i desastres naturals: Els desastres naturals com a inundacions, sequeres, huracans i terratrémols poden destruir comunitats senceres i deixar a les persones sense llar. El canvi climàtic està exacerbant aquests esdeveniments extrems i contribuint a la creixent pressió sobre els recursos naturals, la qual cosa al seu torn pot provocar conflictes i desplaçaments.

Pobresa i falta d’oportunitats: La pobresa extrema, la falta d’accés a serveis bàsics com l’atenció mèdica i l’educació, i la falta d’oportunitats econòmiques poden portar a les persones a buscar una vida millor en altres llocs, sovint en països més pròspers.

Violència de gènere: Les dones i les xiquetes sovint són víctimes de violència de gènere, inclosa la violència domèstica, la violació i el matrimoni infantil forçat. Això pot portar-les a fugir de les seues llars a la recerca de seguretat i protecció.

Discriminació i exclusió social: Les minories ètniques, religioses i sexuals sovint enfronten discriminació i exclusió als seus països d’origen, la qual cosa pot portar-les a buscar refugi en altres llocs on se senten més segures i acceptades.

Aquests són només alguns dels factors que contribueixen al fenomen global del desplaçament i els refugiats. És important abordar aquestes causes subjacents de manera integral per a trobar solucions sostenibles i ajudar a les persones desplaçades a reconstruir les seues vides amb dignitat i seguretat.

Espacio Publicitario

Deja un comentario