Espacio publicitario

• Guanyar Alcoi recorda que per a certs assumptes l’estudi de mobilitat continua oblidat al fons d’un calaix.

• La candidata a l’alcaldia assegura que «és un contrasentit obrir vies per a la mobilitat alternativa a l’extraradi mentre continua afavorint-se el trànsit motoritzat al Centre». 

El Centre Històric d’Alcoi suporta un percentatge molt alt del trànsit privat de vehicles motoritzats del conjunt de la ciutat, molt per sobre del seu percentatge d’habitants, i especialment els dies laborals. Aquesta situació provoca un conflicte d’usos a uns carrers estrets, no aptes per suportar aquestes intensitats.

La candidata de Guanyar a l’alcaldia d’Alcoi, Sandra Obiol, considera «imprescindible» avançar cap a la creació de carrers exclusius per a vianants i senyala la contradicció que suposa l’aposta pel turisme o el comerç de proximitat quan «els vianants tenen dificultats per moure’s amb seguretat» amb voreres, en molts casos, de menys d’un metre i inaccessibles.

«Està clar –diu Obiol– que el Centre de la ciutat requereix una intervenció global que implica inversió, promoció i una normativa urbanística i, fins i tot, una fiscalitat, específica. I d’això en parlarem. Però també és imprescindible que aquestes mesures vagen acompanyades d’una progressiva reducció del transport vehicular». Una reducció dràstica del transport privat i motoritzat que ha de començar per eliminar vehicles de l’espai públic, afavorint el transport públic, l’aparcament dels residents a la zona i impedint l’accés a qualsevol lloc en cotxe.

En aquest sentit, des de la plataforma ciutadana es recorda que l’Ajuntament va encarregar fa anys un estudi de mobilitat, un primer esbós del que hauria d’estar una ciutat amable i habitable que, a hores d’ara continua al fons d’un calaix. «No hem avançat massa en les darreres dos dècades, perquè no ha hagut voluntat», afirma Obiol. L’únic tímid intent de pacificació del trànsit va estar el tall puntual del carrer Sant Llorenç, intermitent, mal planificat, insuficientment anunciat i, finalment, abandonat sense cap tipus d’explicació.

De la mateixa manera, s’anuncia un carril bici entre la via verda i Gormaig, com si els desplaçaments en vehicle alternatius sols es pugueren fer a l’extraradi. Per abastar una ciutat menys contaminada ambientalment i acústicament, una ciutat més amable, amb menys perills i, en definitiva, més humana; és necessari afavorir el trànsit pedestre i en transport alternatiu entre els barris, i la major part d’aquests es fan cap al Centre de la ciutat.

En aquest sentit el govern de Toni Francés ja ha fet cas omís al pla de mobilitat a l’hora de fer noves obres com la reforma del pont de Sant Jordi on en aquest s’indica la incorporació d’un carril bici. També en les obres de la nova implantació del carril bici a la Zona Nord on el pla de mobilitat indica la implantació dels carrils bici a altres carrers i no als quals s’ha implantat.

 

Espacio Publicitario

Deja un comentario