Espacio publicitario

Una exposició sobre la massacre ocorreguda durant la Guerra Civil espanyola a Màlaga destaca la rellevància d’uns fets que encara a dia de hui careixen de la visibilitat necessària

  • L’acte va comptar amb la participació de l’exconsellera Rosa Pérez Garijo, el director general de Transparència i Participació, José Salvador Tárrega Cervera, i els alcaldes de Cocentaina i Muro

Cocentaina, 27 de setembre de 2023

El Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina enceta amb èxit les II Jornades de Memòria Democràtica a l’Alcoià i El Comtat. El Centre Cultural El Teular va acollir una vesprada, presentada per Marta Jordà, en la qual donar visibilitat als fets i les conseqüències d’una etapa de la història d’Espanya que van comportar el patiment i inclús la mort de milers de famílies.

Per aquest motiu, les Jornades van inaugurar una exposició titulada ‘La Desbandá, la carretera de la mort de Màlaga a Almeria’, a càrrec de l’Associació Sociocultural La Desbandá, un recull de fotografies i relats en primera persona en les quals es mostrava el patiment inhumà d’aquella massacre en l’any 1937.

El president del Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina, Àlex Barber, va reafirmar la importància de les associacions memorialistes, donat que “en tots els països del món que han tingut una dictadura sempre hi ha associacions memorialistes que recorden a aquelles persones van haver de patir l’enorme injustícia que és una dictadura”. Així mateix, va agrair l’assistència del públic i la participació per part de les institucions, com ara l’alcalde de Cocentaina, Jordi Pla; l’alcalde de Muro, Vicent Molina; i el director general de Transparència i Participació, José Salvador Tárrega Cervera, a més de l’exconsellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Galijo.

Per la seua part, l’exconsellera i professora de Dret, Rosa Pérez Galijo, va donar una conferència en la qual va fer repàs per totes les polítiques en matèria de Memòria Històrica que va emprendre des de la Diputació de València i posteriorment des del Govern de la Generalitat Valenciana. En aquest sentit, va afirmar que “la Història ens ensenya que sempre es pot anar cap enrere”, motiu pel qual “mai hem de donar els drets per consolidats” i va mostrar la seua satisfacció amb el fet de què les províncies d’Alacant i Castelló s’hagen quedat, pràcticament, lliures de fosses comunes.

Pel que fa a la representació institucional dels municipis de les comarques de l’Alcoià i El Comtat, l’acte va comptar amb la presència de l’alcalde de Cocentaina, Jordi Pla, qui va fer referència al treball que es porta endavant des del Fòrum de Memòria Democràtica a Cocentaina com a “exemple de gent que s’associa, de manera altruista, amb vocació, amb principis i amb ideals lluita en un benefici col•lectiu de tots els pobles i concretament d’aquesta comarca i d’aquest país”.

Finalment, el director general de Transparència i Participació, José Salvador Tárrega, va tancar un acte assegurant que es continuaran les tasques en matèria de Memòria Històrica, i ha afirmat que “hem pujat de nivell perquè ara tenim un President de Memòria Democràtica, perquè Carlos Mazón ha considerat que és tan important la Memòria que ha decidit assumir-la ell mateix”.

Per altra banda, les Jornades continuaran aquesta vesprada amb la projecció del documental ‘La Desbandá’, que anirà acompanyat amb la conferència per part del president de l’Associació Sociocultural ‘La Desbandá’, Rafael Morales.

Espacio Publicitario

Deja un comentario