Espacio publicitario

Obiol: “La memòria del alcoians morts als camps nazis i també dels supervivents és la millor eina per impedir que avance la intolerància”

Sandra Obiol, portaveu de Guanyar a l’Ajuntament d’Alcoi, considera que “vivim temps difícils” perquè “ideologies basades en l’odi tornen a renàixer” al conjunt d’Europa en general i a l’Estat espanyol en particular. “La xenofòbia, el racisme, l’homofòbia, la misogínia,… tot allò que esperàvem desterrat o camí de la seua eradicació a la nostra societat, torna a aflorar de la mà de partit polítics i d’organitzacions que pretenen extraure rèdit de la divisió i l’atac als més febles”.

Per això, les administracions tenen el deure moral, l’obligació democràtica, diu Obiol, “de fer-li front al feixisme per garantir la convivència, la llibertat, la igualtat i la solidaritat”. I, en aquest sentit, una eina imprescindible per combatre “l’ou de la serp” és la memòria. La història d’aquelles dones i homes que ja es van enfrontar amb les conseqüències del totalitarisme i que, en molts casos van haver de pagar amb les seues vides. Tenim constància de la mort de 17 alcoians als camps nazis d’extermini (Emilio Catalá López, Jorge Cortés Faus, Francisco Grau Ibáñez, José Jordá Santamaría, Joaquín Linares Gisbert, Emilio Marqués Aracil, Rafael Monllor Berenguer, Vicente Montaud Ferrer, Emeterio Payá Rumbeu, Ernesto Pérez Alemany, Antonio Reig Llópis, Antonio Sirera Doménech, José Bonet Domínguez, Enrique Cortés Cantó, Manuel Rosas Rodríguez, Juan Tur Coloma i Joaquín Navarro Ferri) i 4 supervivents (Víctor Escrivá Chorro, José Garrido Monllor, Pedro Ruiz Sánchez i Francisco Aura Boronat). Però també és imprescindible, apunta la plataforma municipalista, recuperar la memòria de les persones, majoritàriament dones, que es quedaren a Alcoi, cercant i esperant a aquests homes i procurant la supervivència de les seues famílies.

Segons la portaveu del grup municipal “traslladar l’experiència d’aquest alcoians i alcoianes al conjunt de la població, però especialment als i les més joves, és la millor manera de prevenir que es torne a repetir la barbàrie. El feixisme pretén dividir les víctimes de les injustícies socials per impedir que s’organitzen i reclamen els seus drets. És l’estratègia dels poderosos per culpabilitzar els més febles”.

Per això, el proper plenari del dia 3 de gener de 2020 debatrà una proposta de Guanyar Alcoi per tal que l’Ajuntament d’Alcoi aprove “adherir-se a la Xarxa ‘Mai Més’, per a participar conjuntament amb l’Amical en la tasca de sensibilització i divulgació i prevenció del feixisme, i amb la recerca històrica dels deportats i deportades de la localitat i amb la implicació amb altres entitats culturals i cíviques i especialment amb els Centres de Secundària de la ciutat, definir i realitzar conjuntament un programa d’activitats que faça de la nostra societat una societat més justa, solidària, tolerant i lliure de feixisme”.

L’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya és una associació fundada l’any 1962, en plena Dictadura, per un grup d’antics deportats a camps nazis amb la finalitat de defensar els seus drets morals i materials, donar-se suport mutu i endegar, en la mesura del què permetien les circumstancies polítiques, una tasca de divulgació de la seua tràgica experiència.

 

Espacio Publicitario

Deja un comentario