Espacio publicitario

El periodista Javier Sampedro ha publicat un interessant article a El País titulat: “Los datos están mal” (27.03.2020), on criticava la decisió de moltes administracions públiques de no publicar de manera detallada les dades sobre les persones que ha emmalaltit en aquest crisi. En especial en parlava de la diferència entre contagis i mortalitat, així com la pertinença de saber les dades per edats. Acabava dient-nos: “Las Administraciones nos están ocultando un dato para el que consideran que no estamos preparados. Nos están tratando como a un público infantil o ignorante. Es una pésima estrategia.”

Subscric totes i cadascuna d’aquestes paraules. La informació és cabdal per conèixer l’estat de la pandèmia a casa nostra, és fonamental per poder prendre decisions, per a poder avançar. Per tant entenem que els nostres polítics tenen aquestes dades però també que prenen la decisió de no fer-les públiques. Tindran les seues raons, que moltes vegades defensen apel·lant a criteris tècnics. No obstant això, com hem vist en tants i tants casos, l’escassetat d’informació clara i concisa en temps d’incertesa genera més problemes que no encerts: els bulos i les famoses fake news es fonamenten precisament en el desconeixement, la gran majoria de vegades permés per les institucions.

Des del meu parer donar la informació dels afectats pel covid-19 poble a poble (sempre i quan es puga mantindre el secret estadístic, per suposat) però conèixer moltes altres variables (edat, sexe, sector laboral) són elements fonamentals que han de saber els nostre governants, els tècnics i científics, però també la ciutadania en general. No fer-ho és mostrar una manca de respecte a la ciutadania. És, com deia Sampedro, considerar-nos menors d’edat i decidir per nosaltres el que estem o no capacitats per entendre i, en conseqüència, per actuar-hi. No m’agrada pensar que els nostres governants entenen la informació i la política d’aquesta manera, em fa desconfiar molt. Per una senzilla raó: si les raons foren simplement tècniques i no es basaren en decisions polítiques podrien explicar-nos aquestes raons. Totes, totes, les decisions basades en criteris científics i tècnics estan fonamentades en arguments. Potser si comparteixen amb nosaltres, els ciutadans, aquests arguments, fins i tot el temor que hi ha al darrere d’aquestes decisions per no compartir certa informació, ens sentiríem més segurs; perquè la relació amb els nostres governants seria més horitzontal i per tant més respectuosa.

Espacio Publicitario

Deja un comentario