Espacio publicitario

Des del govern espanyol i part de l’oposició dretana estan promovent el que han anomenat un nous Pactes de la Moncloa per afrontar la crisi del COVID-19 amb responsabilitat d’Estat. Podem valorar els fruits dels pactes de fa més de 40 anys amb perspectiva. Uns pactes que han perpetuat un règim monàrquic hereu del franquisme i van servir per donar continuïtat a les estructures franquistes que han perdurat fins als nostres dies.

Més enllà del que van suposar els Pactes de la Moncloa de 1977, a aquesta reedició sembla que hi ha molts interessos en que es moguen fonamentalment en dos vectors clarament identificables. Per una banda més centralitat en l’adopció de mesures i eliminació progressiva de les competències dels governs autonòmics que es deixaran com a meres corretges de transmissió del govern central. D’una altra banda, l’aplicació de mesures més dretanes per sumar a l’oposició d’extrema dreta i acontentar a la patronal i l’IBEX35. La història es repeteix primer com a tragèdia i segon com a farsa.

Al País Valencià la crisi ha evidenciat que necessitem més autogovern, necessitem enfortir els sistema públic valencià i implicar la societat civil organitzada en la presa de decisions i en l’adopció de mesures. En aquest sentit des de Decidim emplacem al govern valencià a l’articulació territorial dels governs municipals, i a la societat civil a fer un pacte social valencià articulat en defensar el sistema públic, guanyar autogovern i empoderar al poble valencià per donar una resposta a la pandèmia atenent la situació real del País Valencià.

Un Pacte Social Valencià per exigir un finançament just que permeta garantir uns serveis públics de qualitat amb condicions laborals dignes, amb els recursos necessaris per a realitzar el servei en condicions òptimes i per enfortir el sistema públic valencià;

Un pacte per exigir plenes competències en serveis bàsics com sanitat, benestar social i ensenyament.

Un pacte per poder garantir els drets laborals de treballadores i treballadors, que permeta treballar en un nou model econòmic valencià sostenible que supere la terciarització i impossibilite l’especulació, un pacte que done valor afegit als productes de proximitat i facilite l’economia del bé comú, que possibilite acabar amb la bretxa salarial i el sostre de vidre que condemna les dones.

Un pacte social per exigir la devolució dels rescats bancaris i per crear una banca pública valenciana.

Un pacte social per reclamar les inversions necessàries per millorar les infraestructures públiques i poder gestionar-les totes des del govern valencià.

Finalment, un pacte per teixir un model social que facilite la participació de la ciutadania i l’acció comunitària i que enfortisca el teixit associatiu, on les persones siguen agents actius de la societat. A més, un pacte per concretar i aplicar un model mediambiental transversal, curós amb la natura, que defense el territori i la vida.

Aquestes són unes poques línies estratègiques que entenem que han d’estructurar el pacte.

Tenim l’obligació d’aplicar polítiques amb valentia per posar la vida de les persones al centre.

Decidim, 8 d’abril 2020.

Per a més informació: A. Infante 639675262

Decidim, Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià
info@peldretadecidir.com

www.peldretadecidir.com

www.facebook.com/peldretadecidir

@DaDPV

Espacio Publicitario

Deja un comentario