Espacio publicitario

Sandra Obiol: “La relació amb la cultura de la nostra ciutat ha sigut sempre molt forta, necessita ara mesures pròpies per a poder ser un sector econòmic i laboral de futur”

 

La portaveu de la plataforma ciutadana Guanyar Alcoi, Sandra Obiol, ha presentat una bateria de mesures amb les que donar suport al sector cultural alcoià: “la cultura ha sigut sempre un dels trets característics de la nostra ciutat del que gaudim totes i tots, però al darrere hi ha persones, hi ha famílies, i cal que des de l’Ajuntament s’implementen mesures concretes per a enfortir el sector, a banda de les que ja hem presentat per al sector econòmic en general.”

Per a la plataforma el sector cultural ha sigut sempre una línia a enfortir per la seua capacitat de generar riquesa econòmica i llocs de treball. Una línia que fa que Alcoi ocupe un lloc propi al País Valencià i a altres territoris de l’estat. És cert, continua, que moltes de les mesures laborals i econòmiques que Guanyar ha proposat poden adaptar-se a aquest sector perfectament, però també s’ha de tindre en compte les especificitats d’un sector fortament castigat per l’anterior crisi de 2008 i que estava fortament precaritzat ja. Com explica Obiol: “nosaltres fa anys que tenim un projecte de ciutat, un Alcoi que sabem que podem ser i que no és més que el que ens mereixem com a poble. En aquest projecte, sempre, la cultura ha sigut fonamental. Ni podem ni volem imaginar una vida sense art, literatura o música. Però per a fer això, hem de reconéixer a la gent que hi ha darrere, però no només amb missatges a les xarxes socials, sinò amb mesures reals. Perquè les persones, també en la cultura, tenen drets socials i laborals que s’han de fer acomplir”.

En aquest sentit i després de varies consultes a diferents membres de l’àmbit cultural la proposta de Guanyar, segons les circumstàncies actuals, és la següent:

1-         Fer una diagnosi ràpida de les conseqüències de la pandèmia al sector cultural local, proposant diferents escenaris d’acció segons diferents velocitats de desconfinament.

2-         Re-agendar tots els espectacles i actes culturals previstos per a aquests mesos de confinament sense que supose la seua anul·lació. En aquest sentit és important tindre en consideració cites essencials en la vida cultural alcoiana com és el cas de la Mostra de Teatre, però també les Festes, doncs és un element clau de la nostra cultura on participen moltíssims agents culturals.

3-         Cercar la manera per a poder fer una bestreta d’una part del caixet acordat en els espectacles i activitats culturals que no s’han pogut realitzar per la Covid-19, tal i com s’està estudiant a altres localitats.

4-         Incrementar la despesa dirigida a la compra de llibres per a les biblioteques municipals i les escoles, i fer una bona part d’aquesta compra a través de les llibreries de la ciutat.

5-         Implementar una partida per a l’adquisició d’obres d’art que incrementen el patrimoni de les alcoianes i alcoians i contribuisquen a fer sobreviure el sector.

6-         Implementar un servei de préstec a domicili segur per part de les biblioteques municipals.

7-         Dirigir una partida per a finançar la producció municipal de petits actes culturals en format streaming (lectures de llibres, breus obres de teatre, concerts de petitíssim format, tallers d’art, visites virtuals als tallers dels artistes plàstics…) per als creadors/es culturals locals. Espectacles que podrien ser de major format si s’empra de manera innovadora les eines digitals com hem vist aquests dies i que permetrien donar suport, per exemple, a les bandes de música clarament afectades per aquesta crisi.

Aquests actes podran dirigir-se a auditoris reduïts, quan les restriccions de distanciament social ho permeten.

Les ajudes inclouran una baremació per tal de contribuir en major mesura als creadors/es que s’han vist més perjudicats per la crisi.

8-         Establir col·laboració amb les localitats de la mancomunitat per a poder exhibir i finançar aquestes càpsules de cultura.

9-         Plantejar una campanya de sensibilització i difusió per a procurar uns espais culturals segurs quan siga possible anar eixint del confinament, perquè s’ha de procurar d’una banda anar a buscar nous públics i estabilitzar els que ja existien, però també tranquil·litzar-nos doncs, lògicament, estem angoixats per aquesta pandèmia i potser tornar a actes culturals puga trobar més obstacles.

 

Són mesures que la plataforma ja ha fet conéixer al govern municipal, com sempre des de que va començar aquesta crisi doncs, sense vassallatges, aquesta situació requereix de col·laboració entre les diferents forces polítiques però sobretot de coneixement, esforç i creativitat. Com clou Sandra Obiol: “aquesta trista situació que estem vivint ha de ser un revulsiu per construir una vida millor i més justa. En això la cultura és fonamental i per Alcoi més. Necessitem idees que es convertisquen en accions.”

 

Espacio Publicitario

Deja un comentario