El PSOE defensa a l’excap de l’Estat espanyol investigat per la Fiscalia del Tribunal Suprem per blanqueig de capitals i delicte fiscal
Joan Carles va visitar la ciutat d’Alcoi el desembre de 1976 i per aquest motiu es va col·locar una placa
Obiol afirma que “els símbols són importants, i no podem acceptar cap referència al nostre poble de l’emèrit, a qui fins i tot el seu propi fill li ha retirat l’assignació anual de 200.000 €”
A les portes de la declaració de l’estat d’alarma i quan tothom estava pendent de l’evolució de la pandèmia per coronavirus, la premsa internacional va començar a informar sobre les presumptes corrupteles del rei emèrit.
• El 4 de març coneixíem que la fiscalia helvètica investigava una presumpta donació multimilionària a una antiga amant, Corinna Larsen, des d’un compte suïs propietat d’una fundació lligada a Joan Carles de Borbó.
• Segons la informació feta pública, el patrimoni de la fundació (més de 100 milions de dòlars) precedia de donacions de la casa reial saudita a Joan Carles de Borbó, presumptament per la seua intermediació en l’adjudicació de les obres de l’AVE a la Meca.
• Poc després, ens assabentàvem, gràcies a la premsa britànica, que l’actual cap de l’estat, Felip de Borbó, és beneficiari d’aquesta mateixa fundació, creada exclusivament per rebre donacions i eludir a hisenda, presumptament.
• Com a resultat de tot això, a més de la investigació oberta a Suïssa, la Fiscalia espanyola del Suprem investiga a Joan Carles per blanqueig de capitals i delicte fiscal.
Les sospites no són noves, però les evidències i les investigacions obertes han impulsat que Guanyar Alcoi reclamara al plenari de l’Ajuntament d’Alcoi la retirada de la placa commemorativa de la visita de Joan Carles de Borbó i Sofia de Grècia el desembre de 1976.
La portaveu de la plataforma municipalista, Sandra Obiol, recorda que Joan Carles va ser designat successor de Franco pel mateix dictador el juliol de 1969, en virtut de la Llei de Successió de 1947. De fet, al morir el dictador, Joan Carles va jurar acatar els Principis del Moviment Nacional, destinats a perpetuar el franquisme. Obiol assegura que “és pertinent recordar el context de la visita, perquè no es tractava d’un cap de l’estat constitucional. Era la visita del successor de Franco”.
“Però, tot i això, –continua la portaveu– no reclamem la retirada de la placa commemorativa pel seu origen antidemocràtic, ho fem per les darreres notícies que involucre l’emèrit en una trama societària obscura, destinada (presumptament) a cobrar comissions i ocultar-les a hisenda”
A pesar dels arguments de pes, el portaveu del govern municipal del partit socialista va rebutjar la iniciativa al·legant la presumpció d’innocència del ciutadà al·ludit. Oblidant que la resta de ciutadans poden ser jutjats i que el rei emèrit ha sigut durant anys i anys intocable per la justícia del nostre país.
Obiol lamenta l’intent dels socialistes alcoians per blanquejar la imatge d’un presumpte corrupte i assegura que “no es tracta d’esborrar la història, hi ha documentació gràfica, escrita i audiovisual ben nombrosa per a conéixer els fets. Però els homenatges han de servir per dignificar la casa del poble amb exemples d’honradesa i lleialtat al poble, no per embrutar-la amb sospites de corrupció”.