Espacio publicitario

JuntsxCat, ERC i la CUP s’han reunit al Parlament de Catalunya amb l’entitat ciutadana Decidim, que ha presentat el seu informe sobre l’empobriment del País Valencià.

Decidim, la plataforma pel dret a decidir del País Valencià, va presentar ahir en seu parlamentària el seu informe sobre l’infrafinançament valencià amb la intenció de generar sinèrgies vers una problemàtica compartida com és l’injust repartiment dels fons per part de l’estat espanyol envers els pobles català i valencià. La trobada, a la que ha assistit Joan Canadell, diputat per JuntsxCat i antic president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Eulalia Reguant diputada per la CUP i Engelbert Montalà diputat d’Esquerra Republicana.
La trobada ha conclòs amb la rebuda de la Presidenta del Parlament Laura Borràs i la Secretària segona de la mesa, Aurora Madaula, als representants de Decidim, qui els han fet arribar l’informe on s’explica com l’actual sistema de finançament manté de manera indefinida al País Valencià com l’única regió pobra d’Europa que paga a l’estat central com una rica. Quasi el 27% del pressupost valencià – el segon major despesa després de sanitat – es dedica a l’amortització d’un deute, ara prop de 52.000 milions d’euros, contret a causa d’un sistema d’infrafinançament injust, que fa que cada valencià reba 321 euros menys dels rep la mitjana de l’estat espanyol. Aquesta situació insuportable s’assevera en moments de crisis, en els quals es veu com un major agreujant pagar un deute contret per la injustícia del sistema, en comptes d’utilitzar aqueixos recursos en l’increment de personal mèdic (En el qual el territori valencià està per davall de la mitjana espanyola) o en atenció social en una de les comunitats autònomes amb més pobresa. Al seu torn, el dèficit fiscal s’eleva a entre 2000 i 6000 milions d’euros anuals, depenent del mètode d’anàlisi utilitzada.

Per això, Decidim vol generar sinergies amb Catalunya i les Illes Balears, per poder fer un front comú davant la nova proposta de sistema de finançament, que deixaria al País Valencià com la comunitat autònoma pitjor finançada, i que no soluciona els greus problemes d’espoli fiscal que afecten el conjunt dels territoris.

La coordinadora de Decidim, Zahia Guidoum, ha declarat:

“El nou model de finançament presentat per la Ministra d’Hisenda és un insult per als 5 milions de valencians i valencianes, que veuen les seues vides empitjorades per culpa de no tindre recursos per millorar els serveis bàsics com són la sanitat o l’educació pública. Per això Decidim estem fent arribar aquest problema a tots els llocs possibles i estem molt agraïts que la majoria parlamentària de Catalunya ens haja escoltat, per generar sinergies que afavorisquen els nostres pobles.”

Espacio Publicitario

Deja un comentario