Espacio publicitario

Reclama un Pla integral de salut mental al municipi.

A mesura que passen els dies de pandèmia hi ha més evidències que la salut mental de la població, especialment dels més joves, està sent fortament afectada. Les dades són clares al respecte. L’Oficina de Salut Mental de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública assenyalava fa unes setmanes que hi ha hagut un increment del 94% en els casos reportats del 2019 al 2021 per raons de salut mental. La nostra experiència quotidiana és també un bon indicador d’aquests problemes amb un constant degoteig de casos als centres educatius, als llocs de treball, a les consultes d’atenció primària. Per tot això Guanyar demanarà en el proper plenari que es constituïsca amb urgència una mesa pública per la salut mental a Alcoi que tinga com a primer objectiu l’elaboració d’un Pla Integral de Salut Mental a Alcoi. Com bé assenyala el seu regidor Pablo González: «un govern municipal ha d’estar atent a les necessitats reals de la població i evitar que es convertisquen en problemes tan arrelats que ja siga encara més complex la seua solució. Per això demanem aquesta mesa pública de Salut Mental. Una mesa que ha de ser transversal amb la presència d’actors socials que provinguen del món sanitari i educatiu, però també laboral i econòmic. Ho considerem prioritari i demanarem que es faça de manera urgent. I esperem que el govern ho considere prioritari i urgent també i es puga fer ràpid perquè si no potser, si ho fan al ritme habitual, ho fan tant tard que ja no siga d’utilitat.»

La plataforma municipalista també ha volgut incidir en que aquesta política integral de protecció de la salut mental dels alcoians i alcoianes ha de tindre en compte el suïcidi. Segons l’INE en 2021 el suïcidi va ser la primera causa de mort externa a l’estat. Al País Valencià es van llevar la vida un total de 438 persones, essent la tercera Comunitat Autònoma en nombre de suïcidis, més de l’11% de les persones que se suïcidaren a Espanya vivien al País Valencià. A més a més, les dades reflecteixen, que el suïcidi és la principal causa de mort no natural en els joves d’entre 15 i 29 anys. De fet els centres educatius valencians han vist com la seua quotidianitat s’ha vist trasbalsada per l’estat de la salut mental dels seus i les seues estudiants, doblant-se les conductes suïcides i les autolesions entre l’estudiantat. Uns centres als quals els hi manquen recursos i formació per a poder atendre aquesta situació de manera suficient.

A més a més, com bé assenyala també un estudi realitzat pel Consell Valencià de Joventut els problemes de salut mental estan molt relacionats amb qüestions que remeten a condicions estructurals de vida i que no es modifiquen amb un servei puntual de consulta psicològica, sense que això signifique que no siga necessari. La incertesa davant del futur, la inestabilitat laboral i els problemes econòmics l’aïllament social (56,92%) i les dificultats per a l’emancipació (51,69%).

«La gravetat de la situació tant la present com la que s’albira, així com la complexitat de les fonts de problemes de salut mental entre la població, però sobretot entre les persones més joves són un clam al consistori per prendre mesures. Mesures àmplies, de gran abast i complexitat», acaba puntualitzant González.

Espacio Publicitario

Deja un comentario