Espacio publicitario

Fuster: “L’informe del govern té tantíssimes errades que si els partits l’accepten com a vàlid ens diuen als alcoians que els dóna igual ser enganyats.”

El dia 7 de gener es debatrà el model de gestió de l’aigua a la ciutat d’Alcoi.

La Iniciativa Ciutadana per la Gestió Pública de l’Aigua d’Alcoi (Aigua Pública) va presentar el dijous 30 de desembre al saló de plenaris de l’Ajuntament d’Alcoi  un informe d’urgència realitzat per AEOPAS (Asociación Española de Operadores Públicos de Abastecimiento y Saneamiento) que demostra que les dades que aporta el govern de Toni Francés per justificar la privatització de la gestió de l’aigua potable una vegada acabat el contracte són errònies doncs es basen en prejudicis i arbitrarietats. Per això, com assenyala un dels seus portaveus, Pep Fuster: “decidir qualsevol cosa sobre la base de les dades que aporta Francés i el seu equip seria acceptar ser enganyats. Alcoi mereix una altra cosa, mereix el respecte dels polítics que decideixen per la seua vida. Si s’ha d’acceptar la gestió privada d’un bé bàsic com és l’aigua que es faça de manera seriosa, sobre dades reals i una anàlisi professional. Estem en contra de la gestió privada dels serveis bàsics a les persones, però sobretot estem en contra de que ens enganyen de manera tan evident.”

En l’acte celebrat ahir van participar a banda dels membres d’Aigua Pública – Pau Miró, Pep Fuster i Manuel Serrano – els representants d’ AEOPAS Luis Babiano, gerent, Manuel Díaz, advocat i Jaime Morell Sastre, secretari general. AEOPAS és l’Asociación Española de Operadores Públicos de Abastecimiento y Saneamiento. Constituïda des de 2009, és un fòrum d’encontre i debat entre operadors públics d’aigua, administracions i societat civil, tots implicats en la gestió d’aquest recurs i que ha demostrat durant anys la validesa de tots els seus arguments en l’experiència real de centenars d’administracions públiques. Està format per més de 50 ajuntaments, mancomunitats, diputacions, empreses públiques, i altres organitzacions de tot l’estat que representen a serveis públics que abasteixen d’aigua a milions de persones. Entre els tres, i de manera precisa, van anar enumerant les nombroses errades de l’informe que el govern de Francés ha encarregat a la consultora Aymed per 10.000 euros i que són, de manera resumida els següents:

    1- L’informe de l’equip de govern de Toni Francés no respecta la legalitat vigent perquè per a decidir sobre serveis públics i municipalitzar-los s’ha de constituir una comissió especial participada per polítics, tècnics i usuaris i que esta comissió elabore una memòria tècnica, social i jurídica per tal que després d’un període d’exposició pública es vote pel plenari de l’Ajuntament. I això no s’ha fet.
    2- Tot l’informe està basat en supòsits no en dades reals, per dos motius: (a) tot l’informe està dirigit a descartar la gestió pública no a triar la millor opció; (b) l’opacitat d’Aqualia – que ha sigut evidenciada en diverses ocasions per la Sindicatura de Greuges sense rebre cap sanció del govern del PSOE- fa que no es tinguen dades per a fer cap anàlisi seriosa, només es pot fer comptabilitat creativa.
    3- Es planteja un obligat augment en les despeses de personal però no és cert. Aquestes poden ser les mateixes que ara amb Aqualia i subrogar els treballadors en idèntiques condicions.
    4- Quan parlen d’economia d’escala es fa amb criteris arbitraris no fonamentats. El que està clar és que eixa economia d’escala exclou a la xarxa d’empreses d’Alcoi i comarques perquè les grans empreses com Aqualia només treballen amb les seues pròpies filials. Aleshores s’avala l’empobriment de la nostra zona.
    5- No comptabilitzen totes les despeses imprescindibles. Per exemple els tècnics que han de fer el control de l’empresa de manera obligatòria o els impostos que sí que hauria de pagar una empresa i que un ajuntament no abona, lògicament, com l’impost de societats (d’un 25%).

En conclusió, l’informe presentat per AYMED i que el govern del PSOE accepta és tendenciós, gens objectiu, poc solvent jurídicament i tècnicament i basat a vegades en afirmacions i conjectures que no estan provades i fora de la realitat. Aquest informe està dirigit a proposar una privatització del servei, no a analitzar la realitat. Per eixe motiu Aigua Pública, en la veu de Pau Miró és clara al respecte: “Demanem als grups polítics de l’ajuntament que aturen aquesta barbaritat d’acceptar ser enganyats. No els demanem una decisió ideològica, sabem que molts advoquen per la col·laboració pública-privada i ara d’això nosaltres no diem res. Només els diem que busquen dades reals, que escolten als experts independents i que prenguen decisions sobre evidències perquè si no estaran participant en un engany als alcoians i alcoianes. Solament demanem que no es tracte el model de gestió de l’aigua potable d’Alcoi el dia 7 de gener sobre aquesta informació i que es deixe per a més endavant quan s’aconseguisca informació precisa”.

La plataforma ha volgut agrair la presència en la seua presentació, a més a més dels mitjans locals, de les associacions de veïns i de tots els grups polítics del consistori excepte el PSOE. Igualment han volgut incidir en el seu agraïment a AEOPAS pel seu compromís independent i altruista en el benestar dels alcoians, ja que l’informe l’han hagut de fer amb urgència donades les presses en aprovar-ho del govern del PSOE i, per suposat, sense rebre cap pagament per la feina realitzada.

La Iniciativa Ciutadana per la Gestió Pública de l’Aigua és una plataforma formada per persones i entitats d’Alcoi que es va constituir l’any 2000 per a fer front a la privatització del servei municipal d’aigües, lluita en la qual es va produir una importantíssima mobilització social. Després d’uns anys d’inactivitat, en 2017 va reprendre la marxa davant de la proximitat de la fi del contracte amb Aqualia. Una part important del seu treball ha consistit a aconseguir i difondre informació sobre la gestió privada duta a terme, tasca que s’ha vist obstaculitzada per la resistència i falta de transparència d’Aqualia i de l’Ajuntament d’Alcoi; això l’ha obligada a presentar nombroses queixes al Síndic de Greuges per tal d’obtindre els documents sol·licitats.

Espacio Publicitario

Deja un comentario