Espacio publicitario

Socis i voluntaris de Plataforma per la Llengua participen en la segona trobada de voluntariat amb motiu de la Diada Nacional del País Valencià on han tingut una formació sobre assertivitat lingüística a càrrec de Ferran Suay i un dinar de germanor 

Les jornades «Activa’t per la llengua» han comptat també amb la participació de l’entitat en la manifestació ‘Guanyem sobiranies’ de la Comissió 9 d’Octubre amb el lema ‘La llengua l’hem de guanyar dia a dia’ 

Vora un centenar de persones han celebrat el 9 d’octubre, Diada Nacional del País Valencià, en la II Trobada de Socis i Voluntaris de Plataforma per la Llengua a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València. Les jornades «Activa’t per la llengua» han tingut una formació del psicòleg Ferran Suay per tal de véncer la submissió lingüística, un dinar germanor i la participació en la tradicional manifestació sobiranista pels carrers de la capital del país. L’ONG del valencià ha lluït en una pancarta el lema «La llengua l’hem de guanyar dia a dia», en referència a una frase de l’escriptor Joan Fuster. Un homenatge en l’any que se celebra el centenari del seu naixement. 

La jornada ha començat amb una formació del psicòleg Ferran Suay, que al llarg de la seua trajectòria ha analitzat els comportaments humans dels parlants de llengües minoritzades. En aquest cas, la formació va donar algunes pautes pràctiques, aplicables en el dia a dia, que poden ajudar a extingir conflictes per qüestions lingüístiques i evitar passar-se’n al castellà davant ningú. Segons Suay, hi ha tres tipus de parlants: els submissos proactius, que directament es relacionen en castellà; els submissos passius, que a priori parlen en valencià però si veuen que l’altra persona es manté en castellà, se’n passen al castellà; i els resistents, que sempre es mantenen en català: la gran minoria dels parlants.  

El psicòleg va explicar que «no hem d’esperar» que la normalització de la llengua siga tasca només de les institucions, sinó que també s’ha de fer «de baix a dalt», des de la societat civil, pressionant els governs i sobretot «canviant actituds lingüístiques en la nostra quotidianitat que hem aprés des que naixem seguint patrons de conducta que imitem del nostre entorn». La formació de Ferran Suay ha acabat amb una pluja de propostes per part dels assistents de possibles respostes davant de comentaris ofensius o directament atacs que els valencianoparlants reben sovint. La clau, segons l’expert, és no autojustificar-se ni donar respostes argumentades i objectives. «Cal desactivar-los i no dedicar més energies que les decididament necessàries», apunta.  

Després del taller i la fotografia de grup en la recepció del centre Octubre, s’ha fet un dinar de germanor amb la paella com a plat principal. A les jornades han acudit membres de l’executiva de Plataforma per la Llengua com el secretari de l’entitat, Francesc Marco. Posteriorment, tots els participants han acudit a la plaça Sant Agustí, des d’on ha començat la tradicional manifestació que cada any organitza la Comissió 9 d’Octubre, enguany amb el lema «Guanyem sobiranies». Plataforma per la Llengua ha participat amb una pancarta dedicada a Joan Fuster, citant una frase seua: «La llengua l’hem de guanyar dia a dia». També ha mostrat dos cartells amb les figures de Miquel Grau i Guillem Agulló, joves assassinats per l’extrema dreta per la seua militància en l’esquerra i el nacionalisme.  

La marxa, històricament marcada pels atacs neonazis i espanyolistes als manifestants valencianistes, s’ha desenvolupat sense incidents però amb un fort desplegament policial. Amb un ambient festiu, de dolçaines i tabals, la jornada per la llengua ha acabat al Parterre, on Toni Gisbert, d’Acció Cultural del País Valencià, ha llegit el manifest consensuat per totes les entitats en el qual s’ha reclamat per autogovern per al nostre territori i una defensa del valencià com a llengua comuna del país. 

L’ONG del valencià ha acudit a la cita reivindicant, una vegada més, la llengua pròpia com a eina de cohesió social. L’objectiu de la trobada ha estat compartir els projectes de l’entitat, intercanviar coneixements i generar col·laboració entre les diverses persones que treballen per la defensa i la promoció del valencià. 

Troba totes les imatges de la jornada ací… i mira el vídeo de la jornada al nostre Instagram!Enllaç a la nota de premsa al web: bit.ly/9__O

Espacio Publicitario

Deja un comentario