Espacio publicitario

El Fòrum per la Memòria de Cocentaina i l’IES Andreu Sempere d’Alcoi organitzen actes sobre el robatoris de bebès durant el franquisme i més enllà

El primer acte serà públic, el proper dijous dia 16 de març a les 19h., al Centre Social Real Blanc de Cocentaina.

El divendres 17, l’Associació de Víctimes de Bebès Furtats i Adopcions Irregulars, es traslladarà al centre educatiu per explicar-li a l’alumnat

L’IES Andreu Sempere i el Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica de l’Alcoià i el Comtat organitzen dos actes de la mà de l’Associació de Víctimes d’Alacant (AVA). Bebès Furtats i Adopcions Irregulars. Es tracta d’una associació de familiars i víctimes de possibles robatoris de bebès que van tenir lloc des de la Guerra Civil, durant tota la Dictadura franquista i, fins i tot, durant la Transició.

És un tema especialment dur, on les mares eren víctimes del robatori dels seus nens i nenes senzillament per la seua manera de pensar. Una pràctica habitual (a la instrucció del jutge Garzón es  van identificar 30.000 possibles casos) que es va transformar en un negoci, més enllà de la ideologia feixista que sustentava aquesta pràctica.

L’Associació ha participat en l’elaboració d’un documental que vindran a presentar-nos: «Morir tranquil•la. Bebès i mares furtades a terres valencianes». Una de les tragèdies més cruels des del final de la Guerra Civil, ocasionada pel cop militar del dictador Franco, fins a finals del segle XX, en plena democràcia espanyola. Amb testimonis de persones coneixedores d’aquestes pràctiques de separacions forçades i de víctimes que busquen la veritat i els seus orígens biològics. Documental de 48 minuts, producció executiva de Juli Esteve, amb guió i direcció de Sergi Tarín. Produït per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana.

Dijous 16 (19h.) gaudirem del documental i del testimoni directe dels membres de l’associació a Cocentaina (al Centre Social Real Blanc de Cocentaina) i el divendres 17 de matí a l’IES Andreu Sempere, només per a l’alumnat de 4t de l’ESO de Geografia i Hisòria.

És un tema que està d’actualitat perquè recentment ha eixit a la llum la notícia que dos parelles de germans s’han reencontrat gràcies al banc d’ADN que la Generalitat ha posat en marxa. Enllacem notícia recent sobre el tema

https://www.rtve.es/noticias/20230215/identifican-dos-parejas-hermanos-robados-franquismo/2424962.shtml

Espacio Publicitario

Deja un comentario