Espacio publicitario

“VEÏNAT EN PERILL D’EXTINCIÓ?”

Cuidem el Cabanyal-Canyamelar organitza una taula todona per a reflexionar sobre el efectes del boom turístic als barris de la ciutat

L’associació veïnal Cuidem el Cabanyal-Canyamelar organitza per al dilluns 3 d’abril a l’Ateneu Marítim del carrer de la Reina una taula rodona amb representats de diverses associacions veïnals per a conversar sobre els efectes de la creixent turistització de la vida als barris de la ciutat.

València, 2 d’abril de 2023.- La taula todona té per títol “Veïnat en perill d’extinció? Els efectes del boom turístic sobre la vida als barris de València” i començarà a les 19h a la sala principal de l’Ateneu Marítim del carrer de la Reina, número 68, i a més de Cuidem el Cabanyal-Canyamelar, comptarà amb la presència d’Imma Bauset (Plataforma per Russafa), Irene Muedra (La Saïdia Comuna) i un representant del col·lectiu Veïnat en perill d’extinció, de Ciutat Vella, que parlaran dels efectes de la creixent presència de la indústria turística sobre el dret a l’habitatge, el comerç local, la identitat del barri, etc. observats als seus barris, i la seua tasca. Albert Moncusí Ferré, degà de la Facultat de Ciències Socials i professor del departament d’Antropologia Social de la Universitat de València, aportarà una visió acadèmica sobre els processos de turistització i elitització que s’estan produint a la ciutat. Emiliano García, regidor de Turisme i Internacionalització, que inicialment havia confirmat la seua presència a l’acte, ha demanat disculpes per no poder assistir finalment per haver de presidir la reunió de la Fundació CV Turisme a la mateixa hora.

Cuidem porta alertant des de la seua creació fa cinc anys del processos d’elitització que s’estan donant al barri del Cabanyal-Canyamelar amb l’expansió descontrolada de l’habitatge turístic i vacacional, i les conseqüents dificultats dels veïns i veïnes més vulnerables per a pagar uns preus del lloguer creixents. Per a Cuidem, el pla urbanístic municipal en tramitació només faria que agreujar aquesta situació.

Fa poc més d’un any, Cuidem presentà el manifest “Per un urbanisme que cuide el Cabanyal”, recolzat per noms del món de la universitat, la cultura, i els moviments socials, on feia una crida a repensar en profunditat el PEC i per això proposava l’aprovació parcial del PEC, en concret, de la part la part que protegeix el nucli del barri definit com a Bé d’Interés Cultural (BIC), que per a la resta del PEC es reprenga el procés participatiuavortat amb l’aprovació provisional del pla urbanístic, i es tinguen en compte els milers d’al·legacions ciutadanes raonades, baix el principi que tot el barri siga considerat una unitat cultural i històrica compacta. 

El manifest de Cuidem també alertava que el pla urbanístic municipal, el PEC: “És turísticament depredador del paisatge i de les persones, perquè planteja un hotel  de  15  altures  descomunal  per  a  un  barri  amb  forta  i  reconeguda  personalitat històrica, i no posa fre a una realitat sagnant:  la proliferació d’apartaments turístics legals  i  il·legals ,  que  expulsen  la  gent  que  ja  habita  i  fa  el  barri,  vol  arrelar -s’hi  i n’encareix  la  vida.  Segons  un  informe  de  l’Ajuntament  que  ha  presentat  el  Consell Municipal de Turisme,  el Districte Marítim és on més creix la vivenda d’ús turístic: entre 2017 i 2019 ho ha fet un 263%, i 4 de cada 10 són il·legals. El PEC també viola la llei urbanística principal de la Generalitat, en plantejar tota una nova ciutat dins del barri de més de 1100 vivendes noves, de fins a 6 altures en alguns punts.  És rotundament fals  que el pla obligue a fer 3 altures en tot el barri. A més, en una zona amb el major patrimoni públic abandonat ja existent  i en una ciutat, València, la població de la qual no creix”.

Cuidem insisteix en demanar que l’Ajuntament no “venga” a la indústria turística la façana marítima del barri i es faça càrrec del cost del pla urbanístic com a forma de saldar el “deute històric” que té amb el barri del Cabanyal per dècades de polítiques de destrucció i abandonament.

Cuidem continua considerant com a línies roges del tot inacceptables alguns dels projectes continguts al PEC. En concret, la demolició dels Blocs de Portuaris sense abans haver garantit el dret a l’habitatge a totes les persones que viuen allà (i no sols als propietaris), la destrucció dels horts comunitaris adjacents (Cabanyal-Horta) en la seua forma actual per a construir edificis, la construcció d’un hotel i centre comercial de 15 plantes a l’actual solar d’Eugenia Vinyes, i la manca de límits eficaços contra la proliferació de l’habitatge turístic que ja està expulsant del barri el veïnat més vulnerable.

TAULA RODONA

Veïnat en perill d’extinció? Els efectes del boom turístic sobre la vida als barris de València

Data i hora: Dilluns 3 d’abril de 2023, 19h.

Lloc: Ateneu Marítim (C. de la Reina 68)

Associació Veïnal Cuidem Cabanyal-Canyamelar
www.cuidemcabanyalcanyamelar.org
info@cuidemcabanyalcanyamelar.org
@CuidemCC (twitter)

Espacio Publicitario

Deja un comentario