Espacio publicitario

Construïm cultura comunitària, arrabassem espais al capital

Com moltes ja sabreu, el Centre Social Okupat i Autogestionat Cals Flares s’enfronta a una nova ordre de desallotjament, la tercera en pocs anys. L’ordre s’ha donat per a este 5 d’octubre de 2023 a petició de la Sareb, el banc dolent, que ha demanat a l’administració pública la reactivació del procés que s’havia aturat a començaments d’any. Des de Cals Flares s’ha convocat una manifestació de rebuig i altres accions de protesta.

Manifestació pel centre d’Alcoi i altres accions

Davant de la nova ordre de desallotjament, l’assemblea en defensa de Cals Flares ha convocat una manifestació el dissabte 30 de setembre a les 17.30 h que eixirà de la plaça Ramón i Cajal. La manifestació acabarà en la placeta les Eres, on tindrà lloc el festival Moniàtic, que ha mostrat de nou el seu suport a l’espai okupat. Amb el lema «Construïm cultura comunitària, arrabassem espais al capital», es convoca per motius diversos:

– Per la creació i manteniment d’espais culturals populars, comunitaris i autogestionats.

– Per fer front a l’avarícia dels bancs i els grans tenidors i contra l’especulació immobiliària i l’apujada dels lloguers.

– Per frenar la degradació del centre d’Alcoi i, concretament, del barri del Partidor.

– Per la defensa de Cals Flares i contra el desallotjament.

A més, s’ha fet una crida artística a generar artefactes (dibuixos, collages, memes, poemes…) per denunciar l’intent de desallotjament per part de la Sareb i penjar-los en les xarxes (amb una menció als perfils del CSOA). A la crida ja han respost il·lustradores i il·lustradors com Eva Cremades, David Van der Hofstadt o Isabel Couchoud. I, finalment, es convoca a acudir el mateix dijous 5 d’octubre a les 8.00 h a la porta de Cals Flares, carrer Forn del Vidre, 10, per donar suport a l’espai i mostrar disconformitat amb l’execució del desallotjament prevista per a eixe dia.

Els últims anys en Cals Flares

Esta ordre de desallotjament no és la primera que amenaça la continuïtat del projecte autogestionat en els últims anys i, de fet, esta pressió s’ha tornat constant des que la Sareb va passar a ser propietària de l’immoble. En 2020, el CSOA ja es va enfrontar a una ordre que, gràcies a la pressió popular, va ser retirada. Al novembre de 2021 es va poder evitar que la Sareb prenguera possessió de l’espai gràcies a la presència de gent i, este 2023, després d’haver passat pels jutjats a finals de l’any anterior i d’una nova mobilització social en defensa de l’espai, la mateixa Sareb va demanar la suspensió temporal d’una segona ordre de desallotjament que havia sol·licitat prèviament a l’Administració.

A més dels esforços per evitar el desallotjament i l’apropiació de l’espai per part del banc dolent, estos anys, en Cals Flares s’han fet un gran nombre d’activitats com ja era habitual i han sorgit moltes iniciatives socials, culturals, divulgatives, etc. (xarrades, passes de documentals, cafetes musicals, manteniment de l’hort comunitari, taller de balls populars, rondalla, tallers d’autodefensa, classes de valencià o taller de serigrafia entre altres).

Què és la Sareb?

La Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) o banc dolent, és una entitat creada per a sanejar els comptes dels culpables de la crisi de la rajola: rescata els actius tòxics (inversions immobiliàries deficitàries) de la banca que va fer fallida en la crisi immobiliària gràcies a un gran deute avalat amb diners públics. De moment, ja ha generat a l’Estat un deute de més de 35.000 milions d’euros. Després, desnona les persones que viuen en cases o fan servir els edificis de la seua propietat, tant si les han okupat com si han estat pagant un lloguer mes a mes. I, amb eixes propietats, intenta especular per tal de cobrir el deute que ha generat, però no sense deixar-ne almenys un 20 % de completament buides, descuidades i abandonades.

Cals Flares és una de les propietats que el banc dolent té a Alcoi i l’única amb un manteniment constant gràcies a les persones que en fan ús. Per què deixar en ruïnes un edifici més al centre d’Alcoi? Per què sumar-ne una més a les 26.000 propietats que la Sareb té buides?

Okupació: Construïm cultura comunitària, arrabassem espais al capital

Som conscients de la mala premsa que ha tingut la okupació estos últims anys en els mitjans per afavorir els interessos de les empreses de seguretat, els grans inversors immobiliaris i els polítics neoliberals. Per a nosaltres, l’okupació d’espais és una ferramenta legítima de protesta davant les entitats bancàries i grans propietaris que ens neguen el dret a l’habitatge i que s’enriquixen amb esta necessitat que no hauria de ser un bé de mercat, sinó un dret. També és una eina de lluita activa contra la degradació del centre històric d’Alcoi: nosaltres cuidem de l’edifici i del seu entorn perquè la localització no es convertisca en un solar de tants com n’hi ha en el barri del Partidor. Per últim, l’okupació és necessària per a generar espais comuns per a la classe treballadora, als quals, d’una altra manera, no tindríem accés: espais autònoms, xarxes entre iguals allunyades de lògiques mercantilistes i de la mirada reguladora de les institucions.

És per això que no pensem abandonar este espai en què portem 16 anys aprenent, creant i trobant-nos sense abans mostrar el nostre rebuig, sense lluitar. Ens veiem el dia 30 de setembre en la manifestació i el 5 d’octubre en Cals Flares!

Espacio Publicitario

Deja un comentario