• El Centre Cultural de Muro acull una exposició sobre la vida de 40 dones destacades de la
    València de la II República
  • L’esdeveniment va comptar amb la participació de l’alcalde de la localitat, Vicente Molina, i la
    presidenta de l’Institut Obrer, Cristina Escrivà, qui va oferir una conferència
Espacio publicitario

Muro, 2 d’octubre

Les II Jornades de Memòria Democràtica a l’Alcoià i el Comtat van celebrar el passat 30 de setembre el seu tercer acte a Muro.

El Centre de Cultura i Sala Pintor Jover va acollir una exposició sobre 40 dones de la València republicana que el franquisme va depurar a través de les distintes ferramentes de les quals disposava. Aquesta exposició va estar presentada per l’arqueòleg i historiador, Pedro Corredor, a més de comptar amb la presència de l’alcalde de la vila de Muro, Vicente Molina, i la participació de la presidenta de l’Institut Obrer, Cristina Escrivà, qui seguidament va oferir una conferència al voltant de la vida d’aquestes dones destacades per la seua trajectòria professional durant la II República, amb noms tan coneguts com ara María Moliner, Dolores Ibárruri o Matilde Ucelay.

La presidenta de l’Institut Obrer, amb una extensa investigació sobre aquestes dones, va explicar que “abans de la República, les dones ja estaven organitzades, motiu pel qual la Guerra Civil va durar el que va durar”. Aquest context “sorgeix després de la Primera Guerra Mundial en el qual es funden diverses associacions de tota mena”.

Seguidament, la conferència va donar pas a la projecció del documental ‘La presó de les dones’, una obra audiovisual que posa de manifest la repressió de gènere que el feixisme va instaurar a través de la vida de diferents dones que van haver d’estar recloses a la presó del convent de Santa Clara, a València.

La veu de les filles i fills d’aquelles dones permet mostrar en primera persona quines eren les condicions infrahumanes en què havien de viure aquelles dones, de les quals moltes van acabar afusellades, mentre que d’altres van continuar els seus dies lliures, encara que no exemptes d’una discriminació que van haver d’arrossegar al llarg dels anys.

Espacio Publicitario

Deja un comentario