Espacio publicitario


Carles Esteve exposa les dades obtingudes de Sanitat i que mostren una mancança de 83 professionals sols en Infermeria, Medicina de Família i Pediatria en els centres de salut d’Elx-Crevillent.

Cada metge o metgessa de capçalera ha d’atendre a 353 persones més. En el cas de pediatria són 198 xiquetes i xiquets més. En infermeria 1502, més del doble que en la resta de centres de salut de gestió pública.

23 de maig de 2024

Compromís ha acusat al conseller Marciano Gómez d’amagar les dades reals que demostren la precarització sanitària que pateixen més de 150.000 persones a la comarca del Baix Vinalopó, l’única que conserva una gestió privatitzada la qual el Consell de Carlos Mazón vol prolongar malgrat que en té les pitjors ràtios d’assistència. 

“El conseller Marciano Gómez es manté implacable en el seu desig de mantindré el departament del Vinalopó en mans privades, i seria l’únic de tota la sanitat valenciana: més de 150.000 persones que quedarien en mans de Ribera Salud”, ha assenyalat el portaveu de Sanitat, Carles Esteve, amb les dades de la pròpia conselleria.

“El conseller”, ha continuat, “diu que té informes favorables, però no els ensenya. Pensem que si foren tan positius com ens diu una i altra vegada no tindria problema en mostrar-los. El que sí que sabem de les dades pròpies de la conselleria, obtingudes en resposta parlamentària, és que els centres de salut de d’Elx-Crevillent, Asp i Fondó de les Neus i Fondó dels Frarers, a dia de hui, són els que pitjors ratios tenen del sistema de salut valencià.

83 professionals menys: Primària desbordada

“Això vol dir que manquen 83 professionals -només contant Infermeria, Pediatria i metges i metgesses de capçalera- en esta part del sistema. Quan tu vas al centre de salut tens una mancança que el que fa és que Ribera Salud guanye diners a costa d’una pitjor atenció. És per això que continuem exigint al Consell que revertisca este departament a la gestió pública i el dia 31 diga a l’empresa que ho està fent mal”, ha insistit Esteve.

Les dades de la Conselleria de Sanitat confirmen que les ràtios (o cupos) de l’atenció primària en el departament d’Elx-Crevillent son les pitjors de tota la sanitat valenciana. Cada metge o metgessa de capçalera ha d’atendre a 353 persones més. En el cas de pediatria són 198 xiquetes i xiquets més. En infermeria 1502, més del doble que en la resta de centres de salut de gestió pública.

“I només parlem d’Infermeria, Pediatria i Metges de capçalera, sense contar altres professionals com zeladors, administratives, o altres especialistes com psicòlegs o treballadors socials. Este dèficit de personal estructural suposa esperes de més de tres setmanes per a tindre atenció en el centre de salut. Més d’un mes si necessites que t’hi atenga un pediatra”.

Ràtios Gestió pública – Ribera Salud (Elx-Crevillent)

 Mitjana públicaElx-CrevillentProfessionals que falten
Med. Familiar i comunitària1329168221
Pediatria 7459436
Infermeria 1422292856

Urgències saturades: el cas d’El Toscar

En permanent contacte amb els treballadors i treballadores del departament, el portaveu de Compromís ha manifestat que el dèficit professional que enriqueix a Ribera Salud manté a les urgències en atenció primària amb llargues cues i esperes, el que obliga a que la gent se’n vaja directament a l’hospital sabent que l’atenció en els centres de salut no funciona.

“La pròpia empresa reconeix indirectament que, a banda de tindre les pitjors ràtios de tota la sanitat valenciana, no són capaços de cobrir totes les places i manté ofertes laborals en pediatria, medicina familiar i comunitària i també urgències (entre altres)”, ha apuntat Esteve. “Els professionals de la Sanitat no volen vindre a treballar en esta comarca. El cas del centre d’El Toscar a Elx ho deixa palès, sent un dels més afectats: faltarien 5 metges de capçalera, 1 pediatra i 12 infermeres per a equiparar-se a la mitjana de la resta del sistema sanitari públic”.

Compromís afirma que los datos de la Generalitat confirman que el Vinalopó tiene la peor atención primaria sanitaria del sistema

Carles Esteve expone los datos obtenidos de Sanidad y que muestran una carencia de 83 profesionales solo en Enfermería, Medicina de Familia y Pediatría

Cada médico o médica de cabecera tiene que atender a 353 personas más. En el caso de pediatría son 198 niñas y niños más. En enfermería 1502, más del doble que en el resto de centros de salud de gestión pública.

23 de mayo de 2024

Compromís ha acusado al conseller Marciano Gómez de esconder los datos reales que demuestran la precarización sanitaria que sufren más de 150.000 personas en la comarca del Baix Vinalopó, la única que conserva una gestión privatizada la cual el Consell de Carlos Mazón quiere prolongar a pesar de que tiene las peores ràtios de asistencia. 

“El conseller Marciano Gómez se mantiene implacable en su deseo de mantendré el departamento del Vinalopó en manos privadas, y sería el único de toda la sanidad valenciana: más de 150.000 personas que quedarían en manos de Ribera Salud”, ha señalado el portavoz de Sanidad, Carles Esteve, con los datos de la propia consellería.

“El conseller”, ha continuado, “dice que tiene informes favorables, pero no los enseña. Pensamos que si fueran tan positivos como nos dice una y otra vez no tendria problema en mostrarlos. El que sí que sabemos de los datos propios de la consellería, obtenidas en respuesta parlamentaria, es que los centros de salud de de Elche-Crevillent, Aspe y Hondón de las Nieves y Fondó de los Frarers, a día de hoy, son los que peores ratios tienen del sistema de salud valenciano.

83 profesionales menos: Primaria desbordada

“Esto quiere decir que faltan 83 profesionales -solo contando Enfermería, Pediatría y Médicos de cabecera- en esta parte del sistema. Cuando tú vas al centro de salud tienes una carencia que ocasiona que Ribera Salud gane dinero a expensas de una peor atención. Es por eso que continuamos exigiendo al Consell que revierta este departamento a la gestión pública y el día 31 diga a la empresa que lo está haciendo mal”, ha insistido Esteve.

Los datos de la Consellería de Sanidad confirman que las ratios (o cupos) de la atención primaria en el departamento de Elche-Crevillent sueño las peores de toda la sanidad valenciana. Cada médico o médica de cabecera tiene que atender a 353 personas más. En el caso de pediatría son 198 niñas y niños más. En enfermería 1502, más del doble que en el resto de centros de salud de gestión pública.

“Y solo hablamos de Enfermería, Pediatría y médicos y medicas de cabecera, sin contar otros profesionales como celadores, administratives u otros especialistas como psicólogos o trabajadores sociales. Este déficit de personal estructural supone esperas de más de tres semanas para tener atención en el centro de salud. Más de un mes si necesitas que te atienda un pediatra”.

Ràtios Gestió pública – Ribera Salud (Elx-Crevillent)

 Mitjana públicaElx-CrevillentProfessionals que falten
Med. Familiar i comunitària1329168221
Pediatria 7459436
Infermeria 1422292856

Urgencias saturadas: el caso del Toscar

En permanente contacto con los trabajadores y trabajadoras del departamento, el portavoz de Compromís ha manifestado que el déficit profesional que enriquece a Ribera Salud mantiene a las urgencias en atención primaria con largas colas y esperas, lo que obliga a que la gente se vaya directamente en el hospital sabiendo que la atención en los centros de salud no funciona.

“La propia empresa reconoce indirectamente que, además de tener las peores ratios de toda la sanidad valenciana, no son capaces de cubrir todas las plazas y mantiene ofertas laborales en pediatría, medicina familiar y comunitaria y también urgencias (entre otras)”, ha apuntado Esteve. “Los profesionales de la Sanidad no quieren venir a trabajar a esta comarca. El caso del centro del Toscar de Elche lo deja patente, siendo uno de los más afectados: faltarían 5 médicos de cabecera, 1 pediatra y 12 enfermeras para equipararse a la media del resto del sistema sanitario público”.

Audi Carles Esteve
Espacio Publicitario

Deja un comentario