Espacio publicitario

La campanya “Desmilitaritzem l’Educació”, que reuneix a més de 60 entitats del món educatiu, sindical, veïnal i social valencià, ha encetat una acció a les xarxes socials que proposa principalment a docents i estudiants que compartisquen exemples d’imatges i continguts als llibres de text que suposen una glorificació, banalització o idealització de la guerra, el militarisme, l’armamentisme o la violència

València, 2 d’abril de 2019 – La UNESCO va promulgar ja fa més de setanta anys que “ja que les guerres naixen en la ment de les persones, és en la ment de les persones on han d’erigir-se els valors de la pau”. La Campanya Desmilitaritzem l’Educació està convençuda que l’educació per a la pau és educar per a desaprendre les guerres i tot tipus de violències. No obstant açò, la representació d’ambdues es dóna cada vegada en més mitjans, entre ells els llibres de text. A través d’ells, es transmeten discursos i imatges que preparen les nostres ments per a la normalització de les violències. Sobretot, de la violència cultural, aquella que pretén, la destrucció, la negació i ocultament de la diversitat. Aquella que educa per a la desconfiança i por enfront del que és diferent i que, legitima les violències directes (agressions, guerres, violència de gènere, etc.); i les violències estructurals (comerç desigual, la fam, la misèria, el colonialisme).

Per aquest motiu, Desmilitaritzem l’Educació demana la col·laboració dels docents com a educadors o educadores per la pau, perquè facen arribar textos, imatges, cites i comentaris trobat als llibres de text d’inicial, primària, secundària i batxillerat que representen una apologia, una banalització o una idealització de la violència i el militarisme (per exemple descrivint el fet bèl·lic o les maquinàries de guerra sense informar dels seus efectes o conseqüències sobre la població civil o les societats). També proposa la participàció a la campanya de twitter, publicant tuits amb fotos d’aquests textos i imatges amb l’etiqueta #Desaprendrelaguerra.

Precisament, la campanya ve denunciant que els valors que transmeten les institucions militars com l’obediència, la disciplina, el patriarcat, l’androcentrisme i especialment el recurs a la violència com a mètode per a la resolució dels conflictes, contradiuen els valors de pau i diàleg que han de nodrir l’educació dels i les estudiants.

La informació proporcionada serà estudiada i organitzada per a després dirigir-se a les editorials corresponents i sol·licitar la seua revisió en noves edicions.

Desmilitaritzem l’Educació també anima els docents plantejar aquestes qüestions al seu alumnat. Despertar aquesta actitud d’investigació en un tema així pot servir de mitjà de sensibilització perquè els valors de la pau s’erigisquen en la ment de l’alumnat. L’escola, precisament, és el lloc ideal per a entendre’ns com una comunitat en la qual totes i tots som interlocutors vàlids per a cuidar-nos, per a construir una societat de pau, i que la violència i la guerra no siguen opció.

Desmilitaritzem també reclama de les institucions valencianes una política activa de foment de la cultura de la pau i rebuig de la guerra i els seus preparatius, i vol fer una tasca de conscienciació entre docents, pares, mares i estudiants per no acceptar la introducció d’anàlisis i valors militaristes a les escoles a través de visites escolars a casernes o visites de militars a centres educatius, o de determinats cursos promoguts pel Ministeri de Defensa que s’ofereixen als centres de professorat.  reclutament i normalització de la despesa militar. Per aDesmilitaritzem l’educació, “l’exèrcit pretén potenciar així  l’eufemística ‘cultura de la defensa’ i ‘l’esperit militar’ entre la joventut per millorar la seua deteriorada imatge pública, normalitzar l’impopular despesa militar i pal·liar les seues cròniques dificultats de reclutament”.

Campanya “Desmilitaritzem l’Educació”

Antimilitaristes-moc, Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Grup Cristià Antimilitarista, FAMPA-València, STEPV, CCOO-PV Ensenyament, CGT-PV, Coordinadora Obrera Sindical (COS), Plataforma Cremona, Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua, Associació Brúfol, Plataforma per l’Educació Pública d’Aldaia-Barri del Crist-Alaquás, AMPA “Pare Català”, Entrepobles, Setem CV, Fundació Horta-Sud, Acció Cultural del País Valencià, HOAC València, Trobada de plataformes comarcals, Gent de l’Horta, REAS-PV, Asociación Quera, Asociación de Vecinos de Orriols, Associació de Veïns i Veïnes «Amics de la Malva», Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, Ciutat Vella Batega, 15M Massanassa, Asociación Agentes de Igualdad de Oportunidades CV-IOCOVA, Asociació del Camp a la Taula, Plataforma Salvem Portocolom, Asoc. de personas desempleadas y en precariedad de Benimamet (APDPB), Escola de Cases, Arrels Estivella, Obrim Fronteres, Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d’Alcoi, Colectivo Miradas, Estrela Roja de Benimaclet, Societat Coral El Micalet, La Tetera – Espai de dones, Mujeres contra el cambio climático, Col·lectiu Feminista per l’Alliberament Animal, Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute, Sindicat d’Estudiants, Ràdio Klara 104.4FM, Ràdio Malva 104.9FM, Dimonis de Campanar, Foro Alternativo de la Inmigración del PV, Associació «La Tenda de Tot el Món», Asociación Valenciana de Ingeniería Sin Fronteras, SOS Racisme PV, Asociación Intercultural África en la Diáspora, Assoc. Candombe,Mesa d’Entitats de Solidaritat amb els Immigrants, Koordinadora En Peu de Pau, Asociación Teriyá, Grup de Rectors i Seglars del Dissabte, València, en Comú, Consell de la Joventut de Barcelona, SIOF (Servei d’Informació de l’Objecció Fiscal a la Despesa Militar), Grup Eirene.

Campanya “Desmilitaritzem l’Educació, desmilitaritzem Expojove»
lesarmesnoeduquen@gmail.com – http://lesarmesnoeduquen.wordpress.com

Espacio Publicitario

Deja un comentario