Espacio publicitario

“L’ASSOCIACIÓ COMARCAL SOMRIURES: PROJECTE DE CONNEXIÓ VITAL”

Vam presentar ahir al Centre Social de Cocentaina la proposta de PROJECTE DE CENTRE DE REFERÈNCIA COMARCAL per a SOMRIURES, davant un centenar de persones, més de 40 famílies usuàries i més de 30 representants polítics de les comarques de L’Alcoià i El Comtat de totes les formacions polítiques. A l’acte va assistir el Director General d’Habitatge, Rafael Briet, amb qui l’Associació ha estat treballant esta idea de fa uns mesos.

Desprès de la primera reunió que vam mantenir amb els responsables polítics de la comarca, en el mes de juny de 2017, ahir els vam convocar per presentar-los esta necessitat bàsica perquè els i les joves amb diversitat funcional puguen tenir una vida autònoma, independent, digna i feliç.

Aquest projecte es fonamenta en la filosofia de SOMRIURES, basada en quatre pilars bàsics del Projecte de Vida de cada individu: possibilitat d’accedir a una CASA-LLAR que els permeta una vida autònoma amb els suports necessaris; unes TERÀPIES com logopèdia, fisioteràpia, estimulació multi sensorial, hidroteràpia, que milloren o al menys facen que no empitjore el seu estat de salut; un espai LABORAL-OCUPACIONAL que done oportunitats de treball i ocupació a aquells que no poden fer-ho a l’empresa pública o ordinària i un espai adequat per a les RELACIONS i l’OCI, amb interacció amb els qui són iguals però també amb la resta de la societat, que siga un espai d’inclusió social que contribuisca a un millor estat de benestar i una vida més feliç. I tot açò, evidentment sempre contant amb un equip de professionals adequat i un eix transversal com és la l’optimització i l’aprofitament de recursos ja existents.

Aquesta idea és per a les famílies de Somriures un projecte il·lusionant, és part de la solució a les nostres angoixes i incerteses per no saber quin serà el futur dels nostres fills i les nostres filles quan acaben l’etapa escolar als 21 anys i deixen els centres educatius on encara estan atesos. No volem per a ells i elles una vida relegada a casa de per vida, sense els recursos que necessiten. No mereixen que la societat els falle, mereixen comptar amb aquelles infraestructures, professionals i recursos necessaris perquè tinguen una continuïtat en el seu projecte de connexió vital com té qualsevol altre jove de la seua edat sense diversitat funcional.

Per això una de les tasques que els vam encomanar ahir a tots el polítics assistents, aprofitant les properes cites amb les urnes, fou que plasmen als seus programes electorals, que al cap i a la fi són les seues expectatives de futur govern, les necessitats de les famílies de Somriures.

L’Associació valorem positivament la gran resposta que va tenir la convocatòria. Però els demanem als polítics dels nostres pobles que ara no quede tot en paper mullat, que agafen un COMPROMÍS ferm per fer possible que este SOMNI es convertisca en REALITAT.

Desprès de la presentació els vam fer entrega d’un document que recull la nostra proposta. Volem agrair a Manuel Rocamora, arquitecte redactor de la proposta tècnica presentada, el treball que ha fet de manera totalment altruista. Ell té una vinculació familiar amb una de les usuàries de l’Associació, però a banda és un excel·lent professional que ja té experiència en altres treballs de caire social i va saber captar i plasmar des d’un primer moment les inquietuds de les famílies i l’esperit de Somriures.
Es tracta d’un projecte que encara no està definit en la seua totalitat ni està decidida la seua ubicació final, per això ens agrada deixar clar que de moment és sols una proposta, però el que sí tenim clar és que és un projecte que no es tracta solament de construir una residència convencional, sinó que va molt més enllà.

És un projecte d’inclusió, que tracta de resoldre les necessitats de cada persona, en funció de la seues
circumstàncies de dependència i/o discapacitat, amb un programa individualitzat i que té una concepció molt clara de no aïllament sinó de crear interdependències amb la resta de la societat.

Vam aprofitar per recordar a tots els presents que som ja 67 famílies associades i que més d’un 50% tenim fills o filles gran dependents i més d’un 60% tenen un grau de discapacitat superior al 65%, la qual cosa fa que la majoria necessiten un grau d’atenció i recursos prou important al llarg de la seua vida, recursos que o bé no existeixen en l’actualitat o bé són insuficients. Per eixe motiu, els pares, mares i tutors vam decidir reunir ahir als responsables de totes les forces polítiques per demanar-los un grau de compromís ferm, que vaja més enllà del suport emocional. El que ara demanem són propostes concretes per fer realitat el somni que totes i tots tenim a les nostres ments, allò que desitgem que tinguen els nostres fills i filles quan deixen les escoles, facen la transició a la vida adulta i, perquè no dir-ho, quan nosaltres ja no estigam.

També vam fer un repàs de les gestions i activitats que hem estat fent des de la constitució de l’Associació. Entre elles, destaquem la col·laboració amb la Fundació Nova Terra per incorporar al món laboral persones amb diversitat funcional, l’ajuda econòmica de la MAC en el pressupost de l’any passat, les múltiples col·laboracions desinteressades que hem tingut de diferents persones i entitats, entre les que vam destacar la més recent, Un reto para una causa 2, l’ajuda del gabinet multi disciplinar, Centro Meta, amb qui estem també teixint formes de col·laboració en benefici dels usuaris de Somriures i el Projecte USA Somriures mitjançant el qual, Montse Brotons, una jove contestana promesa del bàsquet americà, becada a la Universitat d’ORU, Oklahoma, ens ajudarà a consolidar una iniciativa empresarial que permeta a Somriures autofinançar els seus projectes.

L’Associació Comarcal Somriures, volem deixar clar que aquesta proposta no és simplement una ocurrència sinó que és una gran necessitat, ja que a hores d’ara més de 30 dels usuaris i usuàries ja tenen 18 anys o més. A més, és un projecte que tindria una gran repercussió social per a la comarca i també suposaria la creació de molts llocs de treball.

Per això, desprès de la reunió d’ahir, esperem un pas endavant dels representants polítics. Ens agradaria que, en breu i conforme comentaren ahir, articularen algun mecanisme de treball conjunt per estudiar propostes reals i concretes, deixant de banda les sigles polítiques, tots a una.

De la seua part, el Director General d’Habitatge, es va comprometre a l’ajuda de l’Institut Valencià d’Edificació per a la redacció del projecte i el recolzament econòmic de la Direcció General d’almenys una part del cost de la construcció. També va recordar que per portar a bon terme aquesta iniciativa caldrà comptar amb el suport d’altres Conselleries com la de Polítiques Inclusives, per la seua vessant social, al menys pel que fa als recursos professionals.

ELS PARES I MARES DE SOMRIURES:

Seguim treballant per un món inclusiu per als nostres fills i les nostres filles que els ajude a viure d’una forma més

DIGNA, més AUTÒNOMA, més LLIURE, més FELIÇ…

L’Alcoià i El Comtat, 10 d’abril de 2019

Espacio Publicitario

Deja un comentario