Espacio publicitario

Article d’investigació i d’informació sobre l’estat de l’opservatorio antiaeri de la Serreta.

Un vestigi de la guerra civil en perill de desaparició: l’observatori antiaeri de la Serreta.

Una de les restes més singulars de la Guerra Civil a la nostra zona es troba al cim de La Serreta. En la part més elevada de la muntanya l’any 1937 es va construir un petit edifici per vigilar el cel i avisar a temps a la ciutat d’Alcoi en cas d’atac aeri. Cal recordar que en aquell temps no hi havia radar ni cap altre sistema per detectar avions. L’única forma possible per advertir a la població civil amb temps suficient per a amagar-se als refugis era observant el cel.

En aquells moments Mallorca s’havia convertit en la principal base de l’Aviazione Legionaria, l’esquadró de bombarders italians enviats per Mussolini per ajudar a Franco que van atacar a moltes poblacions valencianes com Alacant, València, Gandia, Xàtiva o Alcoi, causant nombroses baixes entre la població civil i destruint una gran quantitat d’edificis.

Els avions que anaven a bombardejar Alcoi s’orientaven seguint el riu Serpis, i per aquest motiu,
des de La Serreta es podia detectar ràpidament la seua arribada des del mar. Lamentablement

FÒRUM PER LA MEMÒRIA HISTÒRICA I DEMOCRÀTICA A

COCENTAINA
memoriahistoricacocentaina@gmail.com

Som la memòria que tenim i la responsabilitat que assumim, sense memòria no existim…” “a l’observatori no tenien cap sistema de telecomunicacions, ni ràdio, ni telèfon… Quan els soldats descobrien aeronaus enemigues havien de disparar amb un fusell en direcció al Mas de La Serreta perquè des d’allí telefonaren a l’ajuntament d’Alcoi i activaren les sirenes d’alarma.

Des del Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica volem cridar l’atenció sobre l’estat d’abandó de les dites restes i el perill real que tenen d’acabar d’ensorrar-se i desaparèixer definitivament. És per aquest motiu pel qual demanem que les autoritats competents consoliden els murs, que instal·len un panell informatiu per explicar als visitants de les runes que és el que estan veient i quina relació tenen amb el nostre passat més recent.

Moltes de les persones que pugen a La Serreta per gaudir de les impressionants vistes a les nostres valls o per visitar les runes del poblat iber del segle IV aC confundeixen erròniament les restes de
l’observatori amb vestigis del santuari iber.

La llei 9/2017, de 7 d’abril, de la Generalitat Valenciana del patrimoni cultural valencià, declara al seu preàmbul que els vestigis de la Guerra Civil «Per la seua importància històrica i cultural es considera fonamental la protecció dels aeròdroms, refugis, trinxeres simples o compostes, trinxeres simulades, parapets, polvorins, rases de tirador i per a morter, canals de comunicació, observatoris, llocs de comandament, elements de resistència blindats (nius de metralladores, llocs de tirador, casamates, búnquers o fortins), basses per a refrigeració, abrics per a tropa, magatzems subterranis, galeries subterrànies, refugis, memorials i tots aquells elements constructius relacionats amb l’arquitectura militar d’aquest conflicte.»

Encara som a temps de salvar unes restes que ens ajuden a conéixer el nostre passat, a valorar més la pau i a rebutjar qualsevol forma de violència, unes runes que són una peça fonamental del patrimoni històric del segle XX a les nostres terres, i que poden desapareixer molt prompte si no es fa res per conservar-les.

Som la memòria que tenim i la responsabilitat que assumim, sense memòria no existim…”

Espacio Publicitario

Deja un comentario