Espacio publicitario

La portada és l’obra ‘Victòria i Foc’ del pintor Antoni Miró i el Quadern està dedicat a totes les persones que han fet possible aquestes cinc-centes revistes

El número inclou també una entrevista al ministre de Cultura, Ernest Urtasun

Saó, la revista degana de la premsa en valencià –es va publicar per primera vegada en juliol de 1976- ha arribat al seu número 500 i ho celebra amb una edició especial que és un homenatge a totes les persones que han fet Saó en aquestes 500 revistes.

En aquest sentit, des de Saó assenyalen que és difícil imaginar aquelles persones que l’any 1976, quan encara el règim franquista tenia una presència absoluta en la nostra societat, tant a l’Estat com a l’Església, albiraren que la publicació pogués arribar al número 500. “I hi hem arribat, la qual cosa és una gran alegria perquè el vent, quasi sempre, ha bufat en contra i ha aturat projectes iniciats o per començar”, destaquen.

Segons el director de la revista, Vicent Boscà, “les persones que han fet i fem Saó, sempre hem dit que no ens agrada ser la revista degana de la premsa en valencià al nostre país, perquè un país normal hauria de tindre mitjans de comunicació en la seua llengua des de fa molts anys”.L’èxit de Saó, a parer nostre, ha estat precisament el fet que hem estat capaços d’ajuntar persones que tenien ideologies diferents, però una visió valencianista de la societat, de la nostra, explica Boscà. “De fet, Saó no seria res, no hauria pogut continuar a la societat aquests quaranta-set anys sense tindre la complicitat dels centenars, dels milers de persones que han escrit a la revista o, ara, també a la pàgina web”, destaca.Per això, a l’hora de preparar el Quadern del número 500 de la revista, des de Saó “vam pensar que havíem de posar en valor totes les persones que han fet possibles aquestes cinc-centes revistes”.

En aquest Quadern especial es pot llegir l’article de Francesc Martínez Sanchis, que fa una mena d’història des dels primers anys de la revista, des del seu naixement. També hi haun altre article, redactat col·lectivament pel Consell de Redacció, en el qual es presenten, una mica des de dins de la casa, les històries i les persones que les han fetes possibles. A més, el Quadern inclou una relació alfabètica de totes les persones que han escrit a la publicació i en són moltes les persones que han aportat el seu text, les seues opinions. També hi hauna relació dels Quaderns que s’han publicat, així com els Monogràfics, i també de totes les persones entrevistades per Saó. “Pensem que, en definitiva, l’orgull de Saó és el treball que hem pogut fer i publicar. Més encara, si veiem que hi ha escrit i ha estat entrevistada una part molt important de la intel·lectualitat del País Valencià dels últims 47 anys” assenyala Vicent Boscà.

El Quadern inclou també un article d’Antoni Ariño i Vicent Flor. Segons Boscà,“la nostra petició era que reflexionaren sobre les característiques del nostre país i que pensaren en els camins que podem seguir en els pròxims vint anys. La radiografia és exhaustiva i pot servir per a reflexionar, i molt, dels camins que tenim al davant”.

Amb tot açò, el número 500 de la revista Saó arriba a les 116 pàgines, quasi el doble d’una edició normal i la portada és l’obra ‘Victòria i Foc’ del pintor Antoni Miró. Inclou també una entrevista de Vicent Boscà al ministre de Cultura, Ernest Urtasun, qui assenyala: “Jo estic absolutament indignat llegint atacs a publicacions com la vostra revista en valencià per part de les institucions. Vosaltres feu una tasca imprescindible de difusió de la cultura valenciana, del valencià, i, per tant, des d’aquest punt de vista, sabeu que compteu amb tot el suport del Ministeri”.

A més, la revista de març compta amb les seccions dels col·laboradors habituals: En Punta, El mes en 10 tuits, l’humor gràfic de Juli Sanchis ‘Harca’, Plaça de l’Església (Vicent Cardona), Teologia i Societat (Josep M. Bausset), A peu de pàgina (Vicent Josep Escartí), País Literari (Rafael Roca), Ciència (Jordi Solbes i Manel Traver), Natura Culta i Sagrada (Daniel Climent i Carles Martín), Enric Arenós “Quique” i Economia i Societat(Josep V. Pitxer).A les seccions de Societat, Art i Cultura i Llibres, es poden trobar articles signats per Teresa Ciges, Xavier Serra, Josep Manuel San Abdon, Gonçal López-Pampló, Vicent Tronchoni, Alfred Ramos,Carles Crespo i Manel Rodríguez-Castelló.

Espacio Publicitario

Deja un comentario