Espacio publicitario

¿QUÈ FER AMB CUELGAMUROS? EN EL CAMÍ DE LA MEMÒRIA DEMOCRÀTICA.

El passat 24 d’octubre per fi van ser exhumats del Mausoleu feixista de Cuelgamuros, les restes momificats de Franco, el major genocida feixista de l’Europa contemporània en temps de pau, i traslladats al cementeri de Mingorrubio, també en un altre panteó de Patrimoni Nacional.

Cert que és un motiu d’alegria per a tot demòcrata i antifeixista després de 44 anys, però arriba molt tard i només és un xicotet avanç en tots els passos que queden per recórrer en el camí de la Memòria Democràtica i els Drets Humans en aquest Estat, en el camí de la Veritat, la Justícia i la Reparació per a totes les víctimes del franquisme.

S’està parlant molt sobre què fer amb el denominat, per la Dictadura, “Valle de los caídos”.

Sobre aquest tema volem proposar al debat democràtic el que per part nostra considerem més adequat:

. Procedir a exhumar les restes de José Antonio Primo de Rivera, fundador del partit feixista espanyol: Falange Española. , que tampoc va ser victima de cap guerra , si no empresonat el març de 1936 i afussellat per sentència dels tribunals de justícia.

•Demolir i retirar tot símbol del “nazional-católicismo”, inclosa aqueixa enorme creu que a més pel seu estat constitueix un perill físic. Ja que tota aqueixa simbologia nacional-catòlica està representat a aquella Espanya negra que va propiciar i va donar suport al colp d’estat feixista contra la República, va beneir aquella guerra d’extermini contra la ciutadania, i va ser suport fonamental d’aquella dictadura assassina. No es tracta per tant de cap falta de respecte a les creences religioses, i en conseqüència privades, dels altres.

•Demolir i retirar tot símbol feixista d’aquelles instal·lacions, que es troben per onsevulla.

•Desacraliztar aquella basílica i expulsar a l’orde Benedictí d’aqueixes instal·lacions propietat de Patrimoni Nacional.

•Procedir a l’exhumació i identificació de les aproximadament 33.833 víctimes, de les quals 1.971 són valencianes segons el Ministeri de Justícia. Totes elles traslladades allí sense autorització ni informació a les famílies. I aquells que no siguen reclamats pels seus familiars, trasllat a un altre lloc on es construïsca un Memorial en homenatge a aquelles víctimes de la guerra i la Dictadura, on es difonguen aquells valors democràtics, de drets humans, de pau democràtica, que en definitiva encarnava aquella II República.

•D’altra banda, no creiem que puga resinificar-se com un lloc de Memòria Democràtica aquell conjunt monumental que es va construir per a exaltació del feixisme espanyol i major glòria del seu megalòman dictador, i construït amb el treball esclau i la sang dels presos polítics. Aqueix lloc hauria de ser on es reinhumen les restes exhumades de Cuelgamuros i no reclamats, com déiem abans.

Finalment, considerem que és urgent l’aplicació i desenvolupament de la nostra Llei de Memòria Democràtica 14/2017 i les recomanacions referent al Consell de Drets Humans de l’Assemblea General de Nacions Unides, i el Dret Internacional. Avançant decididament en el camí de les següents reivindicacions que són comunes a tot el moviment memorialista del País Valencià:

•Acabar amb la Impunitat de tots els crims de Lesa Humanitat i de Genocidi de la Dictadura impartint Justícia. Per a això considerem necessari la reforma o anul·lació de la Llei d’Amnistia de 1977 perquè deixe de ser considerada com a “llei de punt final”.

•Promulgació d’una Llei de Reparació de les Víctimes del Franquisme, que declare nul·les de ple dret totes les sentències i resolucions d’aquells Consells de Guerra i dels tribunals del règim franquista.

•Elaboració i Publicació d’un Cens de totes les Víctimes del Franquisme i la Transició, al País Valencià, reconeixent el seu paper d’herois en la lluita per la llibertat i la democràcia.

•Pla Urgent d’Actuacions d’ofici JA en la Localització, Exhumació, Estudi i Identificació, de tots els desapareguts que encara queden en fosses comunes al nostre país.

•Creació d’Oficines d’Atenció a les Víctimes de la Dictadura i la Transició, per a donar orientació, atenció i assistència legal, respecte de procediments informatius, administratius, jurídics i recollida de testimoniatges.

•Construcció de Memorials en els cementeris on es realitzen exhumacions, i que continguen Columbaris per a la reinhumació de totes les restes humanes que no hagen sigut reclamats.

•Creació d’un Banc Públic d’ADN i Dades perquè les persones afectades puguen recuperar les restes localitzades i identificades.

•Que la matèria de Memòria Democràtica siga inclosa en el currículum de l’educació secundària obligatòria, del batxillerat i de l’educació permanent de persones adultes, així com en els plans de formació del professorat, i puga ser considerada en els estudis universitaris que procedisca.

•Creació d’un Museu de la Memòria del País Valencià. Com a espai de la Memòria del que va ser el terror de la repressió franquista. Estimulant la reflexió, el debat i la cultura democràtica perquè aquell horror no es repetisca, incorporant, l’Arxiu Central de la Memòria del P. V.

e-mail: memoriademocraticapv@gmail.com

COORDINADORA D’ASSOCIACIONS PER LA MEMÒRIA DEMOCRÀTICA DEL PAÍS VALENCIÀ

Espacio Publicitario

Deja un comentario