Espacio publicitario

El criteri poblacional defensat per tot l’arc polític del territori valencià i la societat civil no serà el principal per al repartiment dels 16.000 milions anunciats pel Govern d’Espanya

La urgència de la crisi contra el coronavirus ha bolcat els recursos de les administracions públiques cap a la resposta sanitària. Així, el Govern d’Espanya va anunciar un fons de 16.000 d’euros cap a les comunitats autònomes. Al País Valencià, tot l’arc polític així com la societat civil va demanar que el criteri poblacional fóra cabdal per a repartir els recursos, sent així justos amb el nostre territori ja castigat amb un finançament injust. No obstant això, el Govern a Madrid, ha fet cas omís de la demanda valenciana.

Malgrat la bona gestió de la Generalitat enfront de la crisi, l’infrafinançament perjudica greument serveis com la sanitat, l’ensenyament, la dependència o altres projectes d’ajudes socials. En la tornada a la “nova normalitat”, els efectes de la COVID-19 en l’economia juntament amb un empobriment històric del nostre país, poden ser molt negatius per al conjunt del poble valencià. Per això, fa uns dies més de 200 persones varen signar una carta oberta al President demanant l’exigència ferma del finançament just, unes inversions públiques i un tracte fiscal proporcionals a la població real dels cinc milions de valencians i valencianes.

El repartiment dels 16.000 milions sense tindre en compte l’agreujament comparatiu dels territoris infrafinançats és una anècdota comparada amb els milers de milions anuals d’espoli fiscal (de 2.000 a 6.000 depenent del mètode d’estudi), 48 mil milions de deute il·legítim i el fet que el 28% de la nostra despesa és pagament del deute. Un deute creat a causa de ser una comunitat pobra pagadora que aportem 2.000 milions d’euros més del que rebem, el que suposa un espoli de recursos al País Valencià.

Cal actuar i articular l’exigència d’un finançament just per tal de no agreujar el patiment de milers de famílies valencianes i del conjunt de la societat. Per això, des de Decidim, reiterem la necessitat de crear un front comú pel finançament liderat per la Generalitat Valenciana, amb el suport de tota la societat civil.

Decidim 6 de maig 2020

Espacio Publicitario

Deja un comentario