Espacio publicitario

Es tracta d’un projecte Erasmus+ finançat per la Unió Europea

Alumnes de Batxillerat de l’Andreu Sempere recorren la Ruta de l’Exili Republicà

Ø En una setmana han visitat La Jonquera, La Vajol, Elna, Argelers, Cotlliure, Ribesaltes, Perpinyà i Thuir.

Ø Fins i tot, van tenir temps de compartir projectes i vivències amb alumnat del Liceu Aragó de Perpinyà.

Una vintena d’alumnes de 1r de Batxillerat de l’IES Andreu Sempere d’Alcoi han aprofitat el Programa Erasmus+ per aprofundir en els seus coneixements sobre la nostra història recent. El centre va dissenyar un recorregut pels espais per on passaren centenars de milers de persones fugint de la guerra i del feixisme camí d’una nova tragèdia. Un camí que realitzaren també molts alcoians, com ara Paco Aura i Pedro Ruiz.

El primer pas va ser conèixer el camí  dels pirineus per on passaren entre el gener i el febrer de 1939 al voltant de mig milió de refugiades i refugiats. Per això, es van traslladar fins a La Jonquera on van visitar el Museu Memorial de l’Exili. A més, van realitzar una ruta a peu pels espais on el govern de la República va amagar les obres més importants de El Prado, i d’altres pinacoteques, per salvar les obres dels bombardejos de l’aviació nazi.

Al dia següent van visitar el Memorial del camp d’Argelers i la platja on s’amuntonaren milers de persones en camps de internament, sense les més mínimes condicions. El mateix dia visitaren la Maternitat Suïssa d’Elna, una institució humanitària que va salvar la vida de centenars de mares i nadons espanyols i jueus.

El tercer dia van retre homenatge a Antonio Machado, davant la seua tomba a Cotlliure. I van conèixer la història del camp de Ribesaltes, un vertader monument a la ignomínia, un camp per on passaren espanyols, jueus, gitanos, angelins i refugiats i immigrants de totes les guerres des del 1939.

Els darrers dies els dedicaren a conèixer la ciutat de Perpinyà i a compartir amb l’alumnat del Liceu Aragó materials, projectes i experiències. Una col·laboració que esperem continuar aprofundint en els proper anys.

Adjuntem el cartell del projecte, la guia de viatge, un parell de fotos i enllaç a carpeta amb altres imatges del recorregut.

https://drive.google.com/drive/folders/1mvuMcKkEUGDOhvf-oakaHUFPnkgAKc9M

Espacio Publicitario

1 COMENTARIO

Deja un comentario