Espacio publicitario

“Pa(u)llasses/Pa(z)yasas” del “Xexexèrcit/Jejejército” pugen al blindat de combat Centauro exposat a l’estand de l’Exèrcit i es llancen damunt pintura rosa per protestar per la presència militar i d’altres institucions armades a la fira infantil i juvenil en presència de la comitiva municipal que visitava l’estand

València, 26 de desembre de 2023.- Al voltant de les 13:00 una “troupe” pallassa ha accedit a l’estand de la Comandància Militar de València a la fira infantil i juvenil Expojove, estand que enguany ha sigut ampliat amb el permís de l’actual equip municipal i on a més s’exposa un vehicle blindat de combat Centauro, una autèntica màquina de guerra equipada amb un canó de 105mm. Quan la comitiva municipal, encapçalada per la regidora de “Festes i Tradicions”, Mónica Gil, estava a punt d’arribar a l’estand militar per donar el seu suport a les Forces Armades i explicar perquè enguany aquest estand s’ha ampliat i exhibeix armament real, un parell de “pau-llassos” han pujat a la part frontal junt a la torreta del vehicle de combat i s’han deixat caure damunt uns poals de pintura rosa, i han tacat de manera ostensible la superfície del blindat. A continuació s’han assegut, s’han posat nassos rojos i han mostrat dos cartells amb els lemes “LA GUERRA NO ÉS UN JOC” i “DESMILITARITZEM EXPOJOVE”. La resta de la “troupe” del “Xexexèrcit/Jejejército” present han desplegat també cartells i s’han posat nassos rojos, perruques i altres elements d’atrezzo. Davant la indignació de militars i els representants municipals, s’ha volgut remarcar que “l’armament militar és millor que estigui tal com l’hem deixat: amb color de rosa i no roig sang. Expojove és una festa de la infància i joventut i no pot donar cabuda a fomentar la cultura de la guerra. Per això, és tan necessari desmilitaritzar-la i que millor manera que pintar-la de rosa”.

Després de romandre uns 20 minuts damunt del blindat, entre l’estupor de militars i representants municipals, l’arribada d’agents de la Policia Local de València ha marcat la fi de l’acció antimilitarista. Les persones participants han sigut conduïdes fora del pavelló 4 i identificades. Finalment han sigut escortades fora del recinte de la Fira de Mostres per agents de la policia i per guardes de seguretat i han quedat en llibertat al voltant de les 14:00. Els agents de la Policia Local han informat al duet de pacifistes que cursaran denúncia al jutjat per “deslluïment de béns públics”.

Aquesta acció directa noviolenta continua un any més la campanya per “desmilitaritzar Expojove”, recolzada per més de 60 entitats pacifistes, sindicals, educatives i socials, que es va encetar el 2017 per demanar que la fira infantil consagre els valors educatius de la pau i la noviolència, i en coherència amb això, l’Ajuntament de València, organitzador de l’esdeveniment, deixe de convidar a Expojove les Forces Armades i altres institucions armades i policials. Les entitats organitzadores de les passades accions d’”exèrcit pallasso” a les inauguracions de les edicions del 2018, 2019 i 2022, amb “escarnis/escraches” als anterior responsables municipals (en especial al regidor de Cultura Pere Fuset per la seua postura incoherent i fal·laç quan afirmava que només convidava a Expojove la Unidad Militar de Emergencias del Ejército), han decidit enguany pujar el to de la seua protesta davant el suport explícit de l’actual equip municipal a una major presència militar i amb armament.


Antimilitaristes- MOC València i el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, les dos principals entitats promotores d’aquesta campanya, van fer pública fa poques setmanes la seua postura d’indignació davant la decisió municipal de potenciar mantindre i potenciar encara valors antieducatius i la cultura de la guerra i la violència amb la seua decisió d’ampliar l’espai dedicat a les unitats militars i permetre la presència d’armament real dins del recinte ferial. Aquestes entitats sospiten que la presència de les Forces Armades a Expojove té més a veure amb interessos de relacions públiques, rentat d’imatge i d’assegurar el reclutament a futur. El Centre Delàs i el MOC consideren que la presència de les Forces Armades i altres institucions armades a una fira infantil i juvenil suposa una normalització perillosa i una certa apologia dels mitjans violents de resolució de conflictes que contradiu els valors de pau, resolució noviolenta dels conflictes i diàleg que han de regir l’educació dels i les joves, valor consagrats a les lleis educatives.

Espacio Publicitario

Deja un comentario