Espacio publicitario

Reciprocitat Ara!

Aquest 3 de gener es compleixen quatre anys d’ençà que va començar la campanya Reciprocitat Ara! La campanya, que va començar amb l’objectiu d’aconseguir que totes les cadenes de ràdio i televisió públiques que emeten en català/valencià es pogueren rebre a tots els indrets de l’àmbit lingüístic, ha esdevingut un clan diari que confirma la unitat de la llengua i ha denunciat la política regionalista dels governs i partits polítics que actuen en clau autonòmica, i la denuncia colonialista dels nous governs dretans que ara governen les Illes Balears i Pitiüses i el País Valencià.

Quatre anys recordant cada dia que més de 14 milions de persones conformem, en potencia, un únic mercat cultural, estructurat al voltant de la nostra llengua comuna. Tanmateix, aquest mercat no ha assolit mai el nivell de desenvolupament possible, i continua captiu dels paràmetres i els interessos econòmics que es marquen des de la metròpoli espanyola.

Quatre anys de campanya sostinguda que, tot i haver obtingut significatius avanços temporals de col·laboració entre els tres ens públics de la ràdio i televisió de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balear, ara veiem com es desfan com un terrós de sucre en el cafè. Els avanços temporals, en no consolidar-se mitjançant la reciprocitat plena i la determinació política, estan sent objectiu fàcil de les dretes desacomplexadament colonials, que a més no tenen intenció d’acontentar-se amb eixe objectiu. Tot això ha estat possible, entre altres raons, per l’actitud políticament submisa del govern català, que es declara independentista i dels anteriors governs valencians i de les Illes, que es reclamaven progressistes i que fins i tot estaven conformats per partits declaradament sobiranistes. Tots tres governs han malbaratat vuit anys, amb un resultat decebedor pel que fa a la reciprocitat i a la normalització lingüística.

Pel contrari, les persones i entitats que participem regularment de la campanya Reciprocitat Ara!, hem pogut observar que malgrat la deriva autonomista i la pèrdua de les majories progressistes en els “nostres governs”, l’exigència popular de la reciprocitat continua ben present i que el factor reivindicatiu de la unitat lingüística esdevé central en la campanya.

Així el nou videoclip de la campanya recull totes dues reivindicacions:

Contra vent i marea continuem exigim el nostre dret a la Reciprocitat plena.

La reciprocitat és una eina cabdal per a enfortir la unitat lingüística.

Des de la campanya volem reconéixer i agrair al nombrós grup de persones i entitats que durant aquests quatre anys han participat de manera creixent, donant mostra d’una important capacitat de persistència i  donant-li una visibilitat absolutament impensable fa quatre anys.

Reciprocitat Ara!

2 de gener de 2024

Espacio Publicitario

Deja un comentario