Espacio publicitario

El port d’Alacant contra la ciutat

La Autoritat Portuària d’Alacant té un llarg historial de dissensions amb la ciutat en el cor de la qual es troba. L’objectiu de donar viabilitat econòmica a les seues instal·lacions els ha portat a iniciatives  amb forts efectes negatius per a la població i sempre menystenint l’opinió de la ciutadania.

Fa anys va ser el projecte de construir una planta de producció de biodièsel. Operació que va ser evitada per la oberta oposició de les organitzacions veïnals. Poc després vingué la cessió dels seus molls per a la càrrega i descàrrega de mercaderies a granel a cel obert. Pols de clinker, sosa, coc i d’altres substàncies han estat escampant-se durant anys transportats pel vent, afectant especialment a la gent que viu a barris del centre i de la part sud de la ciutat: de l’Eixample i Benalua a Sant Gabriel. Ha sigut necessària una llarga lluita per a aconseguir que s’acceptara que aquestes operacions només poden ser realitzades dins d’una nau tancada si es vol evitar la dispersió dels contaminants. La construcció d’aquesta nau a hores d’ara és només un projecte.

La nova proposta per a revertir l’evident decadència del port és de nou un malson per als alacantins: l’Autoritat Portuària ha autoritzat la concessió per a construir dipòsits per a emmagatzemar més de cent mil metres cúbics de gasolina i d’altres combustibles. Una quantitat que serà augmentada en una segona fase del projecte. El port d’Alacant està situat al bell mig de la ciutat i per tant la construcció d’aquestes instal·lacions exposarà la població no sols als riscos evidents derivats d’accidents més o menys greus, sinó també a les conseqüències de l’explotació del complex com són ara l’enorme trànsit de camions cisterna o la contaminació ambiental, per emissions o vessaments, en les operacions de trasbalsament. Cal a més recordar que la zona on es situaria està en mig de dos zones amb especial protecció ambiental el Cap de l’Horta i l’àrea protegida al voltant de l’illa de Tabarca que d’una manera segura es veurien afectades.

L’Autoritat Portuària d’Alacant està posant per davant de la seguretat de la població els interessos de les empreses que es beneficiaran de la construcció i de l’explotació dels macro-dipòsits.

L’Autoritat Portuària d’Alacant ha mostrat sempre un tractament despectiu i arrogant que força la població a lluitar per a defendre els seus interessos atés que sempre ha trobat tancada qualsevol altra via de participació. La seua actuació de fets consumats és una violació del dret de la població a decidir quin model de ciutat vol.

Decidim, la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià, vol expressar el seu recolzament a la lluita veïnal i convida a participar en la manifestació que ha convocat la Plataforma per un Port Sostenible el pròxim divendres 18 d’octubre per a demostrar el rebuig a aquest malson.

Decidim, la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià.

Espacio Publicitario

Deja un comentario