Espacio publicitario

L’associació veïnal creada a partir del moviment que va arreplegar el suport de més de 1000 persones a 14 al·legacions generals al pla urbanístic del Cabanyal-Canyamelar, afirma que la versió actual manté el seu caire turistificador i rebutja els plans del consistori d’aprovar-lo en plena vigència de l’Estat d’Alarma per la pandèmia de Covid-19, que limita drets fonamentals com el de reunió i per tant la capacitat de les associacions d’avaluar el pla i donar-hi una resposta

Després de mesos d’absència de resposta a les al·legacions plantejades al pla urbanístic (que continua a dia de hui) i de peticions infructuoses de crear una taula de diàleg sobre els aspectes centrals del PEC,  l’associació veïnal va conèixer per informacions aparegudes a mitjans de comunicació que la regidoria d’Urbanisme i Desenvolupament Urbà té intenció d’aprovar al pròxim Ple municipal de dijous 28 de maig una versió modificada del pla. Cuidem Cabanyal-Canyamelar considera inacceptable les presses de l’Ajuntament per aprovar el PEC. És necessària una moratòria, fins al final de l’Estat d’Alarma, per a aquelles decisions que comprometen el futur de la ciutat o d’algun dels seus barris, ja siga el PEC, el canal d’accés a l’estació del Nord, les obres de la ZAL o l’ampliació del port. L’Estat d’Alarma limita drets fonamentals com el de reunió, la  qual cosa impedeix als col·lectius ciutadans avaluar amb calma i donar una resposta reflexionada a aquestes transcendentals decisions.

Degut a la manca de transparència i comunicació per part de la regidoria, denunciada en altres ocasions, Cuidem Cabanyal-Canyamelar no ha tingut accés a la nova proposta del PEC, així que basant-se en les informacions difoses per l’edil Sandra Gómez des de la passada setmana, vol assenyalar que la reformulació del PEC repeteix els trets que motivaren aquestes 14 al·legacions de caràcter general, elaborades participativament i recolzades per més de 1000 veïns i veïnes del Cabanyal-Canyamelar. Per això quan Sandra Gómez afirma que aquesta nova versió del PEC s’ha fet amb “la participació veïnal”, Cuidem Cabanyal-Canyamelar respon que amb seguretat no han sigut  els veïns i veïnes representades per aquesta associació i les propostes que defensa des de fa gairebé un any i mig.

Més enllà de les bucòliques infografies i imatges de realitat virtual produïdes per la regidoria d’urbanisme, en les que continua pintant de verd el que possiblement seran carrers de vianants, la nova proposta de PEC segueix incentivant el “monocultiu turístic” com a únic futur possible per al barri, demostrant que no s’han aprés algunes de les lliçons de la pandèmia de Covid-19 i el seu efecte devastador sobre les economies basades en el turisme, i reincidint en afavorir uns processos de turistificació que abans de la profunda crisi que s’anuncia ja estaven expulsant veïnat que no podia pagar la pujada dels lloguers o no obtenia renovació dels seus contractes.

Cuidem va dirigir fa uns mesos, junt amb altres associacions del barri, una llista de 17 peticions a la regidoria que incloïa una moratòria de pisos turístics i la inclusió en el 10% fixat de les places hoteleres ja construïdes o projectades, tenint en compte que al barri de Ciutat Vella es va declarar una moratòria d’aquests pisos per saturació i degradació de la vida veïnal amb un percentatge del 9’8%. Aquesta petició sembla que ha estat ignorada al PEC.

També sembla que la proposta de PEC ha ignorat la demanda de redimensionar dràsticament a  la  baixa  el  volum del PEC i  reduir  les  exagerades  expectatives  de  creixement  de població (10.000 habitants més) al barri. El “nou” PEC tampoc prioritza la rehabilitació i reconstrucció del Conjunt Històric Protegit sobre la nova construcció, aprofitant l’enorme parc d’habitatge públic al barri del Cabanyal. Al contrari, es continua insistint a vendre el solar al carrer Eugenia Vinyes davant la Marina per construir un rebutjat hotel de 15 altures, i amb aquesta operació pagar tot el pla urbanístic.

Desde Cuidem manifestem que no acceptem el “xantatge” que planteja la regidoría d’urbanisme de deixar turistificar i vendre als promotors aquesta part del barri a canvi de les dotacions i serveis que demanem i necessitem”. En comptes d’això Cuidem i altres associacions ja han demanat que l’Ajuntament salde el «deute històric» que té amb el barri per anys de degradació i destrucció.

Aquest grup de veïns i veïnes ja porta més d’un any funcionant. Amb l’ajuda de la cooperativa de mediació, recerca i advocacia El Rogleelaboraren participativament 14 al·legacions des d’un angle social, inclusiu i ecològic (a més de l’urbanístic) al nou Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar (PEC). Aquest moviment veïnal va aconseguir facilitar que més de 1000 persones signaren aquestes al·legacions, amb l’objectiu “que el PEC deixe de ser un pla d’urbanisme turistificador, especulatiu i depredador de recursos”.

Durant el seu procés obert de constitució i definició com a associació veïnal, ja han establert els seus valors fonamentals: la nova associació serà “independent, feminista, anti-racista, participativa i oberta a totes les persones que habiten el barri”. Cuidem advoca pel “dret a la ciutat” i per això “defensarà l’espai públic i l’accés a un habitatge digne per totes i tots”.  L’associació també assenyala que defensarà “els drets humans i socials elementals per als veïns més vulnerables, exigint a les administracions que facen efectius aquests drets, acaben amb l’exclusió social i marginació que encara afecta zones del barri, i organitzen mediacions reals als conflictes que això provoca”.

Assoc. Veïnal Cuidem Cabanyal-Canyamelar

www.cuidemcabanyalcanyamelar.org – info@cuidemcabanyalcanyamelar.org – @CuidemCC (twitter)

Espacio Publicitario

Deja un comentario