Espacio publicitario

Emergència climàtica. No, aixina no anem bé, Sr. Alcalde.

De poc aprofita que ens adherim solemnement a les declaracions institucionals que alerten sobre el greu problema ambiental que afecta el planeta, com si ací fórem els més preocupats del món sencer, si en acabant, o al mateix temps, actuem com si ací no passara res, o com si els compromisos que eixes declaracions comporten no ens afectaren a nosaltres per a res. I això és el que fa el Sr. Alemany.

Durant la passada legislatura els diferents grups municipals estiguérem col·laborant en la revisió del Pla Estructural del Pla General d’Ordenació Urbana d’Alginet, que s’aprovà en el mes de maig d’enguany. I allí s’acordà, entre tots els grups polítics de la Corporació, que en el nou Pla General es contemplaria l’ampliació de l’eix viari del camí de Trullàs – camí  de les Mallades, fins a la carretera de baix.

Una millora de la infraestructura viària que es proposava pensant principalment en el trànsit de camions i tractors, per a donar una millor eixida als productes agrícoles d’eixa part del terme; i també, pensant en el trànsit que generen les fàbriques del polígon de la Moncarra, i el que pot generar, el seu possible creixement.

Però una millora que contemplava també que, en esta actuació sobre la carretera es fera una ampliació suficientment gran perquè en la nova infraestructura es construira al mateix temps un carril bici paral·lel, per potenciar també la mobilitat sostenible.

Perquè com dèiem en la moció que aprovàrem per unanimitat en l’anterior plenari del mes de setembre, el transport és una de les activitats humanes que més està afectant el canvi climàtic. I per a minorar eixe impacte el que cal és potenciar els modes de transport alternatiu. Cal que afavorim l’ús dels mitjans de transport menys contaminats, i per això hem de pensar en la creació d’una xarxa bàsica de carrils bici que comuniquen el terme i que al mateix temps puguen connectar amb altres carrils bici d’altres municipis per a anar als pobles de al voltant, o encara que siga només per a poder fer el passeig lúdic en bicicleta en condicions de seguretat.

Però sembla que esta no és la prioritat ni l’objectiu del Sr. Alemany, ja que ell, sense consultar a la resta de grups municipals, i votant-se allò que s’havia acordat en el mateix Plenari de maig, eixe mateix mes adjudicà directament a una empresa d’enginyeria el contracte (per 17.787,00 €) perquè redactara el projecte de l’obra en qüestió, però sense el carril bici.

Ara, quan hem sigut sabedors que el projecte no contempla el carril bici, ens ha dit que és que això resulta molt complicat de fer (en este ajuntament, quan una cosa no es vol fer, mai es diu que no, sinó que resulta molt complicada de fer) perquè hi ha que salvar els ponts, i ací es perdria la continuïtat del carril bici.

Però és que això ja ho sabíem tots. I solucions tècniques per a resoldreu, ja les havíem vist quan estàvem fent la revisió del Pla Estructural; només cal fer una estructura metàl·lica annexa en els ponts, per a salvar-los, com s’ha fet en molts altres llocs.

Però ací sembla que resulta molt complicat de fer, allò que en altres llocs ho resolen senzillament ampliant un poc el pressupost (que ja és de 811.327,93 €). I possiblement este siga el motiu principal pel qual el Sr. Alcalde no vol fer el carril bici; este i que la sostenibilitat no és una de les seues prioritats a l’hora de decidir quines són les coses importants a fer.

Però és que ara les coses han canviat, l’emergència climàtica ha alterat les prioritats de la societat, i de les administracions, i este tipus d’actuacions, que van encaminades a potenciar la mobilitat sostenible, compten amb ajudes i amb subvencions. El que passa és que com este no és un objectiu del Sr. Alemany, ni tan sols han explorat esta possibilitat, que potser fins i tot ajudaria a minorar el cost que li suposaria a l’Ajuntament la construcció de la nova infraestructura.

Així que des de Cercle-IdEA li demanem al Sr. Alcalde que rectifique. Perquè no és coherent que se diga que el planeta està en perill, i que necessita que canviem la manera de fer les coses, i que des de l’Ajuntament es continue actuant com si Alginet estiguera al marge del planeta. I perquè resulta inadmissible que s’actue votant-se a la torera allò que ha aprovat per unanimitat el Ple de l’Ajuntament. Perquè aixina no anem bé, Sr. Alemany.

Alginet, a 29 de novembre de 2019

Espacio Publicitario

Deja un comentario